Laserravi peavalu raviks Meremeeste haigla taastusravi osakonnas. Foto: TIINA KÕRTSINI
Hea nõu
10. veebruar 2015, 09:18

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta Tervis Plussis.

Kas laser on ohutu ravimeetod?

Taastusravis on laserravi edukalt kasutatud üle 20 aasta. See raviviis on magnet- ja ultraheliravi kõrval üks parimaid füüsikalise ravi meetodeid luu-liigeskonna haiguste ja vigastuste korral. Üle 130 topelt-pimeuuringuga on laserravi efektiivsus teaduslikult tõendatud.

Nahavigastused. Taastusravis kasutatakse peamiselt kaht valgusspektrit – silmale nähtavat punase valguse (620–670) ja inimsilmale nähtamatut infrapuna lainepikkust (890).

Esimene on parim vahend naha­lõhede, raskesti paranevate põletikuliste haavade, igat tüüpi haavandite, akne, ekseemi, päraku veenikomude põletiku ja ka psoriaasi korral.

Säärehaavandiga kimpus olnud inimene teab, kui palju aega, vaeva ja raha kulub, enne kui nahk paraneb. Kuude kaupa on vaja haavandit puhastada ja siduda, kulutada raha salvide ja plaastrite peale.

Viimati koges meeldivat üllatust naine, kelle jalg oli saanud neli kuud tagasi räsida kassi rünnakus. Säärepiirkonna haavand ei paranenud, vaatamata korrapärasele paiksele antibakteriaalsele ravile.

Laserravi käigus hakkas haavand juba esimesel nädalal näitama paranemismärke – haavapõhi puhastus põletikulisest "kilest" ning haavaservad tõmbusid koomale.

Tugielundite vigastused ja haigused. Teine tänuväärne valdkond laserravi kasutamiseks on tugielundite vigastused ja haigused. Väiksemate laserotsikutega saab mugavalt ravida lülisamba fassettliigeseid ja lihaste luudele kinnitumise kohti. Pinges kaela korral võib vähendada valu ja parandada kaela liikuvust juba paari-kolme seansiga.

Ägedad valuatakid kaelas ja alaseljas, mis enamasti on tingitud ootamatult tekkinud lihasespasmist, on laserravi abil kiirelt leevendatavad.

Hea tulemuse annab laserravi ka nn külmunud õla ja teiste sidekoe põletikuga seotud seisundite korral. Ka krooniliste kulumuslike liigesehaiguste kulg on laserravi abil pidurdatav.

Kuna tegemist on ohutu ravimeetodiga, saab seda määrata ka südamehaigetele. Vaid teatud juhtudel on laserravi vastunäidustatud: äge palavikuga haigus, rasedus, pahaloomuline kasvaja, kardiostimulaator.

Laserravi on esindatud peaaegu kõikides taastusravikeskustes ja -osakondades. Seansi hind kõigub 6–10 euro vahel.