Toiduuudised

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta Tervis Plussis.

Toidutalumatus või allergia? (2)

LISA KOMMENTAAR

HeH16. veebruar 2015, 11:51
ESITEKS: gluteenitalumatus ja tsöliaakia ei ole üks ja sama! Inglise keeles siis vastvalt "celiac disease" ja "gluten sensitivity".
On olemas tsöliaakia, on nisuallergia ja on gluteenitalumatus - kolm täiesti erinevat ning isesesivat asja!
Kui tsöliaakiat aktiveerib autoimmuunmehhanism, mis on tugevalt mõjutatud mingis immuunsüsteemi osas toimuvast kohandumisreaktsioonist, siis gluteenitalumatuse puhul on tegev kaasasündinud immuunmehhanism, mis ei mõjuta soolestiku loomuliku kaitsekeskkonna funktsioone.
Ehk siis lihtsamalt üteldes - gluteenitalumatust iseloomustab asjaolu, et see on loomulik immuunreaktsioon!
Gluteenitalumatust eristab tsöliaakiast see, et gluteenitalumatuse puhul puuduvad autoimmuunsuslikud antikehad ja esineb võimalik, kuid minimaalne soolestiku kahjustatus
Gluteenitalumatusega võivad kaasneda kõhuvalu, migreen, vaimne segasus, kurnatus, jäsemete tundetus.
Teiseks - miks on välja j'äetud kaseiinitalumatus?
Mõlemad - nii gluteenitalumatus kui kaseiinitalumatus (eriti viimane) põhjustab muuhulgas ärrituvust, peavaluseid/migreeni, neuroloogilisi ja emotsionaalseid probleeme ning arusaamatut väsimust.
On tõestatud, et gluteeni ja kaseiinivaba dieedi puhul taanudvad käitumishäiretega ja hüperaktiivsete laste käitumisprobleemid 75% juhtudest
sixtap16. veebruar 2015, 10:26
"Parasitoloogide arvates on allergia definitsioon järgmine: allergia – praktiliselt esimene ja peamine tundemärk sellest, et organismi organites ja kudedes (nahk kaasa arvatud), parasiteerivad helmindid".
http://www.heatunde.eu/moodul.php?moodul=CMS&Komponent=NewsFront&f=viewNews&id=120