Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
15. veebruar 2015, 16:10

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta Tervis Plussis.

Toidutalumatus või allergia? (2)

Tundes, et toit valmistab organismile raskusi, tuleks kõigepealt pöörduda kogenud spetsialisti poole, kes aitab välja selgitada asja olemuse. Vale oleks ilma asjatundjaga konsulteerimata alustada mõnd piirangutega dieeti. Selle tagajärjeks võib olla veelgi suurem probleem, kirjutas Laine Parts (Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli biokeemia ja toitumis­õpetuse õppejõud).

Oluline on probleemidel vahet teha. Toiduallergia on organismi ülitundlikkus teatud toiduaine suhtes, toiduallergia tagajärjeks on allergiline reaktsioon.

Toidutalumatus on organismi ebasoodne reageerimine teatud toiduainele pärast söömist, vahel ka mitme tunni või päeva järel (kõhupuhitus, -valu, gaasid, üldine halb enesetunne).

Gluteenitalumatus ehk tsöliaakia on nisus, rukkis, odras ja kaeras leiduva valgu gluteeni talumatus.

Laktoositalumatus on piimas leiduva piimasuhkru ehk laktoosi talumatus.

Tervisliku toitumise rusikareegel on õigetes proportsioonides mitmekesine segatoit ehk nn taldrikureegel. Seades ise endale piiranguid ükskõik millise toitaine osas (näiteks valgurikka dieedi korral süsivesikuid sisaldava toidu piirang), viime niigi probleemide käes vaevleva organismi veelgi enam tasakaalust välja.

Kuid oma keha märguandeid tasub kuulata: kui mõni toiduaine on vastumeelne või pärast selle söömist tunned end halvasti, siis see toiduaine suure tõenäosusega ei sobi ning parim on see menüüst kõrvaldada.

Ravi, mis organismi allergiat või talumatust tekitavat toiduainet uuesti taluma paneks, ei ole. Ainuke võimalus taastada tervis ja hea enesetunne on järgida individuaalset, endale koostatud tervislikku ja tasakaalustatud menüüd.