VARIOUS Model Released - Young woman scratching her arm, examining a skin complaint.Foto: All Over Press
Lapsed
10. veebruar 2015, 10:00

Kuidas aidata atoopilist nahapõletikku põdevat last? (6)

Talvine nahakuivus kimbutab enim nahahaiguseid põdevaid inimesi, sealhulgas atoopilise dermatiidiga kimpus olevaid lapsi. Neile on raske selgitada, miks piinavalt sügelevat nahka kratsida ei või ja miks end iga päev kreemitama peab.

Lõuna-Eesti haigla ja Põlva haigla dermatoveneroloog Annika Volke selgitab, et atoopiline dermatiit on põletikuline, krooniline või ägenemistega kulgev nahahaigus, mille avaldumise täpne põhjus pole teada.

Atoopiline nahapõletik võib kulgeda väga erineva raskusega. Haigus võib piirduda sellega, et kord elus on nahal üksik sügelev laik. Kuid võib esineda ka püsivalt sügelev ja kuiv nahk, millega kaasnevad unehäired ja keskendumisraskused, nahka peab kogu aeg kreemitama ja nahaga arvestama oma igapäevastes tegevustes.

Aetakse segamini sügelistega

Enim esineb seda lastel. „Pooltel haigust põdevatest inimestest avaldub see esimese kahe eluaasta jooksul, enamasti pärast esimest elupoolaastat. Siiski võib haiguse esmaavaldumine toimuda ka koolieas või täiskasvanuna," rääkis Volke.

Haigust põdevate inimeste nahk on kuiv ja tundlik. Kui normaalselt on nahk kaetud surnud rakkude- ja lipiididerikka kaitsekihiga, siis atoopilise dermatiidi puhul jääb naha kaitsekiht nõrgaks. „See võimaldab nahale sattunud ainetel ja mikroobidel nahka ärritada. Samuti on suurem naha veekadu, mis põhjustab omakorda kuivustunnet," selgitab Volke, et ägenemiste puhul lisandub nahale punetavaid karedaid või ka märguvaid laike.

Atoopilise dermatiidi puhul on tegu kroonilise nahahaigusega, mida veel pole võimalik ühegi meetodiga välja ravida. „Suurel osal lastest vaibub see algkoolieas. Siis on hästi läinud, kuid alati see nii ei lähe," märkis nahaarst, et neljal lapsel kümnest jääb haigus ühel või teisel moel püsima ja nahaprobleemid kimbutavad neid aeg-ajalt uuesti.

Õnneks kulgeb haigus siiski 80% inimestest kergekujuliselt. „Teada on, et atoopiline dermatiit on osaliselt pärilik ja osaliselt keskkonnast sõltuv. Näiteks linnades võib olla haigestunuid rohkem, maal vähem," lisas ta.

Kui lapsevanem ei tea, mis lapse nahal täpselt viga on, siis peaks ta Volke sõnul kindlasti pöörduma kas perearsti või otse nahaarsti poole. „Esmalt tuleb välistada sügelised ning viiruslikut lööbed. Lisaks on lastel sõltuvalt vanusest ka teisi ekseemivorme," selgitas Volke. Piinavalt sügeleva naha puhul tuleb eeskätt mõelda just sügelistele või atoopilisele nahapõletikule.

Atoopilist nahapõletikku diagnoositakse kliinilise läbivaatuse ja vestluse teel. Täiendavaid uuringuid ja analüüse pole enamasti tarvis.

Kreemitamine kui ravi alustala

Atoopilise dermatiidi ohjamiseks tuleb Volke sõnul nahka pidevalt kreemiga niisutada ja pehmendada – see on ravi vundamendiks. „Pehmendavat kreemi tuleb määrida kuivale nahale vähemalt kord päevas, parem, kui sagedamini," rääkis Volke, et mida kuivem on nahk, seda rohkem on seda vaja kreemitada. „Korralikult nahka kreemitades väheneb ägenemiste tõenäosus ja ravimite vajadus. Põletiku kujunemisel on vaja lisaks kreemitamisele ka retseptiravimeid," lisas ta.

Kreemi valikul on tähtsaim see, et kreem patsiendile meeldiks, sest kreemi on vaja määrida nahale pikaajaliselt ja suurtes kogustes määrida. Nahaarst soovitab valida võimalikult rasvase kreemi, sest seda ei pea nii tihedalt määrima, kui vähemrasvaseid niisutajaid.

Ning kreemi kulub tõesti palju. „Näiteks imikule kulub kaks korda päevas kogu nahale pehmendavat kreemi kandes 100 grammi nädalas, täiskasvanul võib kuluda kuni pool kilo kreemi nädalas," märkis Volke, et kreemi peale kulub küll arvestatav summa raha. Kuid atoopilise nahapõletiku korral kokku hoida ei tohiks.

„See võib olla küll suur töö - võtta end kaks korda päevas riidest lahti ja kreemitada - aga need, kes selle ette võtavad, näevad peatselt, kui hästi kreemitamine nahale mõjub," kinnitab dermatoveneroloog.

 

4 nippi nahapõletikuga lapse elu lihtsustamiseks

* Ära mine lapse vannitamisega liiale: tihe pesemine ja liiga kaua vees viibimine põhjustavad haiguse ägenemist. Vannivahud halvendavad atoopilise naha seisundit, loobu neist.

* Pane laps õhemalt riidesse: haiguse ägenemist soodustab liigne soojus ja higistamine. Vastu nahka peaksid olema puuvillased materjalid, karedad sünteetilised ja villased tekstiilid soodustavad sügelust.

* Vaata, et laps end pidevalt ei kratsiks: see kutsub esile põletiku halvenemise. Kui laps end kratsima hakkab, tõsta ta käsi sügeleva koha pealt ära. Vanema lapse puhul proovige ära tunda ja võimalusel vältida harjumuslikku sügamist esile kutsuvaid olukordi ning treenida sügamise katkestamist.

* Stress ja pinge soodustavad haiguse ägenemist: tee lapse elu nii mõnusaks kui võimalik.

Allikas: dermatoveneroloog Annika Volke