Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. veebruar 2015, 16:18

Desinfitseerija eemaldab kätelt ohtlikud bakterid (3)

Uuringud näitavad, et käte hügieen on viiruste leviku piiramisel olulisim. Samas kinnitab statistika, et vaid pooltel juhtudel, kui oleks vaja käsi pesta, pole vesi ja seep kättesaadavad. Siis oleks abi desinfitseerijast.

„Desinfitseerijad on tõhusaim vahend viirushaiguste eemale peletamiseks," räägib käte kiirdesinfitseerijate maaletooja Tavi Maastik. „Kui inimene puudutab saastunud pinnast ja seejärel oma nägu, satuvad kahjulikud bakterid ja viirused organismi. Keskmiselt puudutab inimene oma nägu kuus korda tunnis, mistõttu on oluline pesta ja desinfitseerida käsi hoolikalt ning sageli," selgitab ta.

Mis vahe on pesemisel ja desinfitseerimisel?

Samas peab Maastiku sõnul mõistma käte pesu ja desinfitseerimise vahet.

Käte pesul kasutatakse vett ja seepi ning käte pesu on vajalik, kui kätel on füüsilist mustust nagu pori, muld jne. „Kuid tavakasutuses olevad seebid ei sisalda antimikroobseid lisaaineid, mis kaitsevad infektsiooni eest ning eemaldavad mikroorganismid," tähendab ta. Üldkasutatavates pesuruumides on väga kerge näiteks kraaniga kokkupuutes käed uuesti bakteritega katta.

Ei tasu alahinnata ka käte kuivatamise tähtsust – just see eemaldab tegelikkuses bakterid kätelt pesu korral ning tavaliselt tehakse seda ebaefektiivselt või jäetakse sootuks tegemata

Käte desinfitseerijad töötati välja selleks, et kasutada neid pärast pesu või juhtudel, kui vesi ja seep ei ole kättesaadavad. „Desinfitseerijad sisaldavad alkoholi, mis tapavad nahal olevad kahjulikud bakterid," lausub Maastik ja ütleb, et näiteks multiresistentsed bakterid, tuberkuloosi tekitavad bakterid, enamik väga levinud viiruseid ning seenhaigused kaovad kätelt pärast desinfitseerija kasutamist.

Kuidas kätedesinfitseerijat valida? Esmalt soovitab Tavi Maastik jälgida, et toode oleks registreeritud Terviseametis. „Biotsiidi registreerimisnumber näitab, et tegemist on legaalse tootega, mis on Eesti turule lubatud. Registreerimisnumber peab olema kuvatud igal tootel," selgitab ta nentides, et numbritele tasub tähelepanu pöörata, kuna Eesti turul on palju registreerimata tooteid.

Ta soovitab valida alkoholi baasil valmistatud desinfitseerijaid, sest just need eemaldavad kahjulikud bakterid. „Soosituim koostisosa on etanool, kuna näiteks isopropüülalkoholi efektiivsus on madalam. Ka ärritab etanool võrreldes isopropüülalkoholiga vähem nahka," räägib ta.

Tähtis on ka alkoholi sisaldusprotsent desinfitseerijas. Etanooli baasil desinfitseerijad eemaldavad bakterid juhul, kui aine sisaldus on tootes suurem, kui 60%.

Leia lemmik katsetades

Tavi Maastiku sõnul võivad desinfitseerijad erineda ka oma oleku poolest — turul on vedelikud, geelid ning ka desinfitseeriva vahendiga niisutatud lapid. „Desinfitseerijate tõhususe määrab nende aktiivne koostisaine, desinfitseerija olek seda ei määra, seega saab valida endale kasutamiseks mugavaima kuju," julgustab ta sobivaimat bakterite tapjat leidma.

Mõistlik on tähelepanu pöörata ka abiainetele ja leida nende seast sobivaim, desinfitseerijaid on saadaval lõhnatuid, aloe veraga, lõhnastatuid ja erinevate õlidega rikastatuid.

Et aga toodete kvaliteet võib drastiliselt erineda, soovitab Maastik endale sobivaima desinfitseerija leidmiseks neid testida. „Vali toode, mis jätab käed pehmeks, lõhnab hästi ja tekitab hea kasutuskogemuse. Kindlasti ei tohi kätepuhastusvahend käsi ebameeldivalt lõhnama või kleepuma jätta," kinnitab ta.

 

 

Kuidas kasutada käte desinfitseerijaid?

* Kanna näpuotsa suurune kogus desinfitseerijat kätele

* Hõõru käsi omavahel kokku veendudes, et kaetud on kogu käe pind, ka sõrmede vahed ja näpuotsad.

* Hõõru käsi kokku kuni käed on kuivad.

Allikas: santielle.ee