Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
14. veebruar 2015, 14:18

Kuus levinud müüti veenilaiendite kohta

• Veenilaienditega ei tohi saunas käia. See ei vasta tõele. Pole tõestust, et saunatamine põhjustaks veenilaiendite teket. See, kui kuumas saunas täitub veenilaiend rohkem verega keha jahutamiseks, on täiesti normaalne. Küll võiks saunast hoiduda vahetult pärast veenilaiendite korrektsiooni (lõikust või skleroteraapiat), kuid sedagi mitte veenilaiendite taastekke vältimiseks, vaid muudel põhjustel.

• Kõrgete kontsadega kingade kandmine tekitab veenilaiendeid. Kõrged kontsad küll rikuvad labajala kuju ning põhjustavad pikemal kandmisel jalavalu, kuid ei ole tõestust, et nad oleks süüdi veenilaiendite tekkes

• Kui mul on veenilaiendid, ohustab mind tromboos. Veenilaiendid ja tromboosi teke on kaks erinevat asja. Tromboos on verehüübivushäire. Kui inimesel on selle tekkeks kõrgem risk, on veenilaiend sobiv koht tromboosi tekkeks nagu iga muu veenisüsteemi osa.

• Ma ei saa käia massaažis, sest mul on veenilaiendid. Massaaž pole vastunäidustatud juhul, kui veenilaienditega jala mudimine ei põhjusta valu.

• Mul on palju lapsi ja sellepärast on mul varikoos. Kuigi palju lapsi on suur koormus ema organismile, ei ole see ainuke põhjus varikoosi tekkeks. Samas on seos varikoosi ja hormonaalse kõikumise vahel, see käib paratamatult kaasas raseduste ja sünnitusjärgse perioodiga.

• Seisev töö tekitab veenilaiendeid. Pidev seismine on veenilaiendite edasiarengul soodustavaks faktoriks. Kuid ka sel ajal on võimalik oma jalgu liigutada ning kanda kompressioonsukki. Eelkõige peaksid seda tegema need, kellel on varikoosi tekkimiseks perekondlik eelsoodumus.

Allikas: veresoontekirurg Veronika Palmiste