Foto: Sander Hiire
Keha
11. veebruar 2015, 15:35

Aroomimassaažiga pingetest priiks (2)

Lõhnameel on olnud läbi aegade inimese üks tugevamaid meeli. Kui lõhnad ühendada massaažiga, on tulemuseks nauditav protseduur, mis mõjutab nii inimese tervist kui heaolu tervikuna.

„Aroomimassaaž on suunatud keha immuunsüsteemi tugevdamisele ja eneseravimisvõime taastamisele," räägib Tartu Dorpat Spaa massöör Ülle Mustonen. Mõnusate aroomide ning leebete ja sujuvate liigutuste tõttu on aroomimassaaž tõeliselt meeleline ja lõõgastav kogemus.

Ka passib see suurepäraselt talvemasenduse peletamiseks mõjutades esmaselt just meeli ja tundeid. „Eeterlike õlide lõhnamolekulide sissehingamisel mõjutatakse emotsioone ja tundeid nagu viha, hirm, masendus ja ärrituvus," selgitab Ülle Mustonen. Alles siis, kui õlid on imendunud vereringesse, mõjutab see ka immuun- ja hormonaalsüsteemi, ainevahetusprotsesse, valu, põletikke ja teisi tähtsaid organfunktsioone.

Aroomid valitakse lähtuvalt enesetundest

Igal juhul tekib mõnus meeleolu juba aroomimassaaži nautima minnes, kui Ülle Mustonen on kabinetis süüdanud küünlad ja lisanud aroomilampi sortsukese mõnusalt lõhnavat eeterlikku õli. „Aroomimassaažis kasutatakse vaid 100% looduslikke eeterlikke õlisid," selgitab ta.

Enne massaaži toimub põhjalik küsitlus kliendi tervisemurede, enesetunde ja meeleolu kohta. Sellest lähtuvalt saab massöör anda kliendile nuusutamiseks erinevaid õlisid, mida baasõlile lisada. Ühtekokku on võimalik valida kolme eri aroomi vahel ehk lisada õlile kolm erinevat nooti. Massöör seletab iga õli toimet ning julgustab tegema endale parimat valikut.

Aroomiõlisid saab kasutada ka kodus, kuid siis soovitab Ülle Mustonen silmas pidada, et 100% eeterlikku õli ei panda kunagi puhtale nahale. Salongis kasutatakse maksimaalselt kuus tilka õli inimese terve keha kohta, kombineerides erinevaid noote ühte rohkem ja teist vähem vastavalt kliendi vajadusi arvestades. Kodus võiks Mustoneni soovitusel piirduda kolme tilga kasutusega.

Kui klient õli valida ei oska, teeb valiku massöör. Sellesama kohtumise alguses toimunud vestluse põhjal.

Ja siis algab massaaž ise. Enne seda soovitab Ülle Mustonen unustada kõik mured ja keskenduda vaid lõõgastusele. Protseduuri käigus ei jää mudimata ükski kehaosa, meeleliselt lõhnavaid õlisid jagub ka näole. Ning kui klient massaažiseansil mõnuledes peaks tukkuma jääma, ärkab ta lõpuks kindlasti näol justkui vihmana sabisevate sõrmede puudutuse peale.

Ülle Mustoneni sõnul sobib aroomimassaaž lisaks eelnimetatule ka taastusraviks, seda kasutatakse traumade, verevalumite, paistetuste, lümfi- ja vereringehäirete raviks, samuti haigustejärgsel taastumisel. Kui inimene tunneb end hästi, on ka haigustest taastumine lihtsam.

Õlid mõjuvad kehal kuus kuni kaheksa tundi

Aroomimassaaž teeb ka ilusaks, sest näiteks kuiva naha korral pakub see nahale vajalikku niiskust. Ka kasutatakse seda nahahaiguste profülaktikaks ja raviks.

Igal juhul sobib aroomimassaaž peaaegu kõigele, sest läbi ja lõhki looduslikul protseduuril pole ravimitega kaasnevaid kahjulikke mõjusid. Hoopis vastupidi – see mõjub kehale ja vaimule tasakaalustavalt. Oskuslikult õlisid omavahel kombineerides saab leevendada stressi ja unehäireid, vähendada lihaspingeid ja -valusid ning vererõhu kõikumist. Ja seda mitte vaid massaažikabinetis – et kõigest oleks suuremat tolku, ei tohiks pärast massaaži minna dušši alla kuue kuni kaheksa tunni jooksul, sest täpselt nii kaua õlid nahal mõjuvad.

Ning üks on kindel ja järele proovitud: pärast tööpäeva pühib aroomimassaaž peast ka mustemad muremõtted ning toob hea ööune.

 

Kellele aroomimassaaž ei sobi?
• Rasedatele
• Homoöpaatilise ravi ajal
• allergikutele ja tundliku nahaga inimestele
• raskete haiguste puhul, mil inimene võtab tugevatoimelisi ravimeid
• liiga kõrge või madala vererõhu puhul
• 36 tundi pärast vaktsineerimist
• vähkkasvajate korral
• Meeles peab pidama, et astmaatikud peavad aroomimassaažiga olema ettevaatlikud.
• Enne päevitamist või solaariumiminekut ei tohi massaažis kasutada tsitruselisi õlisid.
Allikas: Ülle Mustonen

Levinud eeterlikke õlisid: milline toime neil on?

Bergamott tõstab meeleolu ja loob hea tuju. Leevendab stressi, masendust ja hirmu, kõrvaldab unehäireid. Tasakaalustab söögiisu, leevendab valusid ja krampe. Antiseptiline.

Greip aitab masenduse ja vaimsete pingete, peavalu puhul. Intensiivistab vedeliku eraldumist organismist, vabastab liigsest kehakaalust ja tselluliidist massaaži abil. Antiseptiline.

Ingver maandab vaimset ja füüsilist stressi, leevendab seedehäireid, kõhulahtisust, reumaatilisi valusid ja merehaiguseid, samuti valu. Tõstab söögiisu ja suurendab seksuaalsust.

Kadakas stimuleerib vereringet, lümfitalitlust, tugevdab immuunsüsteemi, aitab väljutada vedelikku ja lima. Kasutatakse reuma, ishiase, artriitide ja podagra raviks. Hoiab ära hingamisteede põletikke. Ei sobi raseduse, neerukivide ja munasarjapõletike korral.

Lavendel on rahustava toimega, soodustab rahulikku ja sügavat und. Tugevdab organismi, südant. Ravib põletusi, haavu, külmamuhke ja mädapaiseid. Alandab vererõhku, on valu vaigistav, infektsioone ja põletikke ärahoidev. Vältida raseduse alguses.

Piparmünt on jahutav ja hingamisteid avav. Leevendab iiveldust ja peavalu, soodustab seedimist, rahustab närve. Soodustab mõtlemise selgust. Mitte kasutada koos homoöpaatiliste ravimitega ja väikelastel.

Rosmariin kaotab väsimuse, värskendab mälu, stimuleerib ainevahetust ja vereringet. Hoiduda epilepsia, raseduse ja kõrge vererõhu korral.
• Sidrunil on värske, puhas ja ergutav lõhn. Stimuleerib vereringet ja seedimist, parandab töövõimet, tugevdab immuunsüsteemi.

Ylang-ylang on rahustav ja meeleolu tõstev, vererõhku alandav. Eemaldab masenduse, hirmu ja paanika, stimuleerib seksuaalsust. Leevendab üleminekuaastastest põhjustatud vaegusi.

Kaneelil on tasakaalustav toime. Spasmide, kõhulahtisuse ja iivelduse raviks. Vältida raseduse ajal.
Allikas: Ülle Mustonen