Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
13. veebruar 2015, 11:03

Valutavale varbanukile pole lõikus sugugi ainus lahendus (1)

Valusa ja sageli ka üsna inetult välja tunginud suure varba nukk teeb paljusid murelikuks. Ekslikult arvatakse, et varbakont ehk hallux valgus tekib kõrge kontsaga ja kitsaste kingade kandmisest ning et selle ainus ravi on operatsioon.

Lümfiterapeut Galina Aderi sõnul pole operatsioon sugugi ainus lahendus, kui murele õige ajal jaole saadakse

Hallux valguse tekkimist võivad kitsad või kõrge kontsaga jalanõud küll soodustada, kuid tegelik põhjus on Galina Aderi sõnul pigem geenides.

Jalale senisest rohkem tähelepanu

Lümfiterapeudi jutust selgub, et suur varvas pole varbanuki tekkes ainuke probleemi põhjustaja. „Kui jalg on oma luude ja sidemete ning lihastega tasakaalust väljas, tekib piki –ja põikivõlvi lamenemine, lihaste nõrkus, üldine või osaline artroos ning halb ainevahetus. Tulemuseks ongi punetav ja põletikuline varbanukk, " selgitab ta.

Galina Aderi sõnul tundub uskumatu, kuid paljudele inimestele ei meeldi oma jalgade tervise eest hoolt kanda. „Jalad on nagu tabuteema. Inimesed ei vaevu oma jalalabasid ja varbaid liigutama, neid masseerima. Punetav põletikuline varbakont on juba tõsine ohumärk, kuid sageli lüüakse ka siis käega ega peeta vajalikuks jalaeksperdi või ortopeedi poole abi saamiseks pöörduda," nendib ta.

Mis aitaks vaevusi leevendada ja kas seda üldse saab teha? „Haigust saab ennetada erinevate abivahendite järjekindlal kasutamisel," kinnitab Ader. Näiteks on olemas hallux valguse rihmad, toed ja lahased ehk erinevad ortoosid. Nende abil liigub suur varvas sissepoole tagasi ja ülejäänud varbad saavad ruumi juurde. Samuti kaob oht, et peale jalanuki tekivad haamervarbad.

Abi võib varbanukile saada ka silikoonist varbavahedest, mis Aderi sõnul korrigeerivad jala asendit ning varvaste hoiakut. Samuti toetavad spetsiaalsed tallatoed jalalaba ning korrigeerivad kehaasendi õigeks. Niimoodi jaotub koormus jalgadele ühtlasemalt.

Galina Aderi sõnul ei ole inimesed teadvustanud, kui olulised on ka igapäevaselt tallatugesid kanda. „Inimesed ei usu, et need vähendavad jalavaevusi, valu ja väsimust, samuti hallux valguse tekkimist," kõneleb ta.

Nagu öeldud, on hallux valguse teke geneetilist laadi, seega peaksid naised, kelle emadel ja vanaemadel on olnud suure varba kondiga probleeme, juba kahekümnendates eluaastates küsima ortopeedilt nõu, kuidas saaks elada lõikust ennetades. Ning tegelikult võiks lapsedki 3-3,5 aastaselt jalauuringutele viia ning uuringut paari aasta tagant korrata.

Et sageli on hallux valgus seotud lampjalgsusega, tuleks lastele varakult õpetada piki –ja põiki võlvide lihaste tugevdamisharjutusi. Suvekuudel peaksid kõik võimalikult palju paljajalu käima.

Kodused ravivõtted ei kõrvalda põhjust

Galina Ader ütleb, et varbakondi valu kannatada ja probleemi eirata ei või. Kellel jalanukk on alles arenema hakanud, saab abi apteegist valitud abivahendist. Enne ortoosi soetamist on mõttekas kindlasti spetsialistiga konsulteerida.

„Minult on korduvalt küsitud koduse ravi kohta. Olen kuulnud, et varbakonti määritakse joodiga ja verehurma salviga, ise olen teinud mitmeid salve eesti loodusest korjatud ravimtaimedest." Galina Ader tõdeb, et mingi moel leiab neist leevendust, kuid kui põhjus kõrvaldamata, on sellest abi.

„Et keha on inimese tempel, peaks ta ise oma tervise osas suuremat huvi ja osavõtlikkust üles näitama. Kui avastatakse hallux valgus ja vajalik on operatsioon, on see ilmne märk iseenese hooletusse jätmisest," nendib lümfiterapeut.

Mida saab ise oma jalgade heaks teha?

• Jalanuki tekke ennetamiseks kanna häid MBT jalanõusid. MBT jalanõu on kumera tallaga ja tekitab inimesele tunde, nagu seisaks ta ebatasasel pinnasel. Nii otsib inimese lihaskond pidevalt tasakaalu, tugevdades igal sammul väikeseid, liigeseid toetavaid lihaseid. See parandab rühti ja käimisasendit, vähendab koormust liigestele, aitab leevendada liigeste ja ka jalalaba probleeme, parandab vereringet jalgades.

• Tee ennetuslikult jalamassaaže ja tsooniteraapiat erinevate eeterlike õlidega.

• Kanna tööl olles ortopeedilisi jalanõusid, argielus püüa vältida kehvi jalanõusid.

* Kui oled naine, ära kõnni terve elu vaid kõrgete kontsadega kingadel, nii väldid jalgades ortopeedilisi muutusi.

Võimlemisharjutused varvastele

• Tee meresoola ja eeterlike õlidega jalavanne ( sobivad eukalüpt, teepuuõli, kadakas, rosmariin).

• Mudi jalataldu ja varbaid ning venita neid. Selleks võta väike rätik ja siis sikuta oma varbaid sirgemaks

• Tee varbaringe: iga varvas eraldi ühele poole ja teisele poole, 10 ringi korraga. Juba kümnepäevane võimlemiskuur vähendab valulikkust.

• Tõuse varvastele nagu baleriin, kõnni ning siruta käed taeva poole. Venita ennast pikaks, seejärel lasku kandadele ja kõnni kandadel. samaaegselt end taeva poole pikaks venitades.

Allikas: Galina Ader