Psühholoogia blogi
24. veebruar 2015, 12:07

Psühholoogia blogi: lõputööks valmistumine

Kindlasti on palju neid, kes kusagil õpivad ja peavad kevadel tegema kursusetöö või lõputöö. Järgnevalt annan mõned lihtsad soovitused, kuidas sellega valutult toime tulla.

Üks viga, mida tehakse on see, et kuhjatakse kõik raamatud arvuti kõrvale virna ja see tekitab tunde, et võimatu  on kogu seda materjali õigeks ajaks läbi lugeda. Hea mugav on küll, kui kõik raamatud on korraga käepärast, kuid see tekitab lisapingeid.

Tuleks häälestada ennast positiivsele ja mõelda suurelt. Mille nimel ma pingutan? Mida ma soovin saavutada? Miks see mulle tähtis on? Proovi leida nendele küsimustele vastus. Mõtle, et sa tahad ja saad sellega hakkama.

Leia endas motivatsiooni, mille nimel sa pingutad. Kuidas muutub su elu pärast lõputöö tegemist paremaks? Kujuta vaimusilmas ette olukorda, kus sul on lõpupidu ja sulle antakse diplom kätte. Kas see on pingutust väärt? Kui jah, siis pinguta edasi, sa oled õigel teel.

Ära anna alla, kui ilmnevad tagasilöögid ja tähtajad suruvad peale. Juhul kui arvutis unustasid seivida ja osa materjalidest hävineb, siis ära anna veel alla ja pea raskustele vastu. Kui juhendaja ei ole sinu tööga rahul, siis uuri juhendajalt, mida võiks teisiti teha ja ole juhendaja nõuannetele tänulik. Koostöö viib edasi.

Hoia juhendajaga häid suhteid ja kui mingi viivitus on, anna sellest oma juhendajale esimesel võimalusel teada.

Jaga oma ülesanded väikesteks osadeks ja tööta iga päev, kuid pea ka puhkepause ja lõõgastu. Kui sinu tööks on lõputöö kirjutamine ja istud palju arvuti taga, siis mine puhkuseks loodusesse või tee sporti. Füüsiliselt tuleb pinged välja elada. Puhka korralikult välja ja ära õpi öötundide arvelt.

Palu kellelgi lähedasel oma tööd lugeda ja küsi soovitusi, mida võiks teisiti teha. Jäta töö valmimiseks varuaega, selleks, kui ilmneb midagi ootamatut.

Pane tsiteeritud laused kohe koos viidetega kirja, et nad kaduma ei läheks ja et sind plagiaadis ei süüdistataks. Plagiaat on see, kui kasutad oma nime all teiste öeldud materjale ja jätad algallikale viitamata.

Alusta sellest peatükist kirjutamist, mis sind hetkel kõige rohkem kõnetab ja mille kohta on sul materjale piisavalt. Osadel on väga raske algust teha oma lõputööga, kuid kui on algus tehtud, läheb ludinal edasi.

Mõtle sellele, et sa ei pea lõputööd tegema, vaid sa tahad seda teha. See on su oma huvides.

Premeeri ennast tehtu eest ja võimalikult tervislikult. Premeerimiseks sobib see, mis sulle väga meeldib. Olgu selleks maitsev õhtusöök, ujumine spaas või jalutuskäik koeraga. Kiida ennast ka väikeste edusammude eest. Tähtis on, et sul on eesmärk silme ees, mille nimel pingutad.

Tee endale ajagraafik, millal midagi peab valmis olema ja pea sellest kinni. Ma ise olen neid soovitusi järginud ja saanud magistriks. Lõputöö ei ole ületamatult raske.

Pea meeles, et kellel on õppustel raske, sellel on lahingus kerge. Sa saad lõputööga hakkama!