Margus ViigimaaFoto: TEET MALSROOS
Uudised
10. veebruar 2015, 11:31

Eestlased osalevad mahukas ravimiuuringus kolesteroolilangetajatega (1)

Kaks aastat tagasi algasid maailmas uuringud täiesti uut tüüpi kolesteroolilangetajatega, mis võib kolesterooli vähendada enam mitte 50-60%, vaid lausa 10 korda.

„Uus bioloogiline ravi tähendab, et ravimit süstitakse kahe nädala või isegi kuu tagant. See võib kolesterooli vähendada enam mitte 50-60 %, vaid kuni 10 korda. Me võime saada kõikidel haigetel kolesterooli korda," räägib Põhja-Eesti Regionaalhaigla Kardioloogiakeskuse teadusjuht professor Margus Viigimaa kogu maailmas kaks aastat tagasi alanud kliinilistest uuringutest.

Ka mitu Eestis haiglat osaleb selles kümneid ja kümneid tuhandeid patsiente hõlmavas ravimiuuringus, milles ravitakse südamelihase infarkti põdenud patsiente ja mida jälgib rahvusvaheline ohutuskomitee.

Selles osalevad arstid ega patsiendid ise ei tea, kui palju täpselt patsiendi kolesteroolitase uue ravimi mõjul langeb, seda infot jälgivad ohutuskomiteesse kuuluvad arstid, nemad otsustavad vajadusel ka ravimidoosi muutmise üle. „Halva kolesterooli taset ei lubata langeda alla 0,5 mmol/l, et hoida ära liiga madalast kolesteroolitasemest tingitud võimalikud ohud," selgitab Viigimaa.

Tema sõnul on südamehaiguste oluline ennustaja on just halb kolesterool ja täiskasvanute keskmine halva kolesterooli tase jääb kolme-nelja vahele. Neil, kes on infarkti põdenud, kipub see veel kõrgem olema.

„Praegu kolesterooliravis ülekaalukalt üks enim kasutatav – kui isegi mitte kõige enam kasutatav - ravimigrupp statiinid on võimeline langetama seda maksimaalselt 60%, mis tähendab, et keskmise patsiendi kolesteroolitase jõuab nelja pealt maksimaalselt 1,6-1,8-ni," selgitab Eesti tunnustatumaid kardiolooge praeguseid ravivõimalusi piltlikult.

„Samas käib minugi vastuvõtul patsiente, kelle üldkolesterool on 15 või 20 mmol/l ehk nii kõrge, et olemasolevate ravimitega seda normaliseerida ei saa," nendib Viigimaa.

Aga varsti ehk küll, loodab tohter. Viigimaa. Teaduslike järelduste tegemiseks kulub meditsiinis 5-6 aastat, kuid praegused tulemused on juba lootusrikkad.