Foto on illustreeriv.Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
10. veebruar 2015, 15:38

TERVISEAMET: võimalusel tuleks gripihooajal rahvarohkeid kohti vältida (2)

Seoses gripi ja ülemiste hingamisteede viirushaiguste levikuga Eestis palub Regionaalhaigla alates tänasest mitte külastada seal haiglaravil viibivaid patsiente. Piirangud patsiendide külastamiseks on sisse seadnud ka Lääne-Tallinna keskhaigla ja Tartu Ülikooli kliinikum. Terviseamet soovitab grippi haigestumise vältimiseks võimalusel eemale hoida ka rahvarohketest kohtadest.

See, kui kaua haiglaravil olevaid gripihaigeid lähedasi külastada ei tohiks, oleneb Regionaalhaigla kommunikatsioonijuhi Inga Lille sõnul üldisest tervisestatistikast, millele tuginedes nad selliseid otsuseid vastu võtavad.

Terviseameti hinnangul on aga praegu veel keeruline öelda, millal grippi haigestumine Eestis väheneb. "Piirangu lõppemist on oodata pärast grippi haigestumiste kasvu raugemist. Kas see juhtub kahe, kolme või nelja nädala pärast on praegu keeruline öelda," nentis Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri.

Saluri kinnitusel on grippi ja teistesse ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumise kasv antud hooajale iseloomulik ja midagi ebatavalist selles pole. "Grippi haigestumise kõrghooaeg on reeglina jäänud ikka veebruari ja märtsi kuusse."

"Eelmise nädala andmetel oli domineerivaks viiruseks gripiviirused (60% haigestumistest oli põhjustatud gripiviiruste poolt), lisaks olid ringluses paragripi, RSV ja teised viirused," selgitas ta.

Saluri sõnul oleks mõistlik gripihooajal vältida kohti, kus on koos palju rahvast, sest tegemist on piisknakkuseda, mis levib õhu kaudu. "Seepärast tuleks hoida haigetega vahet vähemalt meetri," märkis ta.

Piirangud haiglates

Lääne-Tallinna keskhaigla teatas, et seoses grippi haigestumise kasvuga viimastel nädalatel, on alates 6. veebruarist patsientide külastamine ajutiselt keelatud nii LTKH Paldiski mnt 68 haiglakorpuses kui ka nakkuskliinikus (Paldiski mnt 62). Selline abinõu on haigla sõnul hädavajalik, et kaitsta haiglas olevaid patsiente grippi nakatumise eest. Hetkel ei ole kehtestatud külastamise keelule lõpptähtaega.

Tartu Ülikooli kliinikumis on haiguspuhangute tõttu kliinikumis külastuspiirang naistekliiniku sünnitusosakonnas. Muudes osakondades hetkel külastuskeeldu ei ole.