Video: Mari Luud
Inimesed
10. veebruar 2015, 18:36

ÕHTULEHE VIDEO: Maarja küla töökad noored peavad Lõunakeskuses käsitööpoodi (4)

Ajal, mil riigiisad alles mõtlevad, kuidas tööhõivereformi raames kaitstud töökohti luua, on Maarja küla ajast veidi ees – seal on kaitstud töökohad  aastaid olemas, pakkudes intellektipuuetega inimestele igati täisväärtusliku võimalust töötamiseks.

„Noored vajavad võimetekohast tööd!" kinnitab Maarja küla juhataja Ly Mikheim, kes on intellektipuudega noorte töökohtade eest võidelnud aastaid. Nimelt on Põlvamaal asuvas intellektipuudega noortele kodu ja võimetekohast tegevust pakkuvas Maarja külas olemas erivajadustega noortele tööd pakkuvad töökojad, nende käsitööga kaupleb pood Tartu Lõunakeskuses.

Tartu Lõunakeskuse asuvas poes käivad igapäevaselt ametis ka viis noort inimest.

Miks selliseid töökohti vaja on? Maarja küla meister Meeli ütleb, et need noored vajavad tööl käimise harjumist ning et nad ei tuleks tavatöökohal kohe toime, peavad nad töötamist veidi õppima.

Päeval, kui Õhtuleht käis Tartu Lõunakeskuses, meisterdas poes juba neljandat aastat ametis olev Leana pisikesi lambaid. „Ma olen õnnelik, et see tellimus tuli," kiidab noor naine, kellele meeldib igasugust käsitööd teha. See, et tööl käima peab, on tema jaoks täiesti loomulik. Ainult nii on võimalik end edasi arendada ja raha teenida, et tulevikus oleks rohkem võimalusi.

„Ma väga loodan, et see pood ikka edasi jääb ja et igaühel on töökoht," ütleb Leana, kes ise on oma tööga on väga rahul.

Leana mure on õigustatud - see, et töökohad intellektipuudega noortele säiliksid, on nõudnud Maarja küla eestvedajailt hulga tööd ja muret, hinge on sees hoitud projektidega. "Ühest küljest on tore pioneer olla, kuid kurb on see, et riik ei tule vajalike teenuste rahastamisega järgi," nendib Ly Mikheim. Praeguse seisuga on raha kaitstud töökohtade ülalpidamiseks olemas selle aasta lõpuni.

Loodetavasti leitakse võimalused ka edaspidiseks, sest nagu ütleb Meeli: „Töö on noortele väga oluline, andes neile võimaluse käia külast väljas ja elada natuke teistsugust elu, näha maailma natuke teise külje pealt. Need noored, kes töötavad Maarja küla käsitööpoes, on väga töövõimelised ja tahavad väga tööd teha - lihtsalt on vaja leida õige töö!"

Vaata Õhtulehe videost, mida räägivad Leana ja Meeli oma tööst ning milline näeb välja puuetega inimeste tehtud käsitöö.