Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
11. veebruar 2015, 09:11

Karjäärinaised on sünnitusjärgsest depressioonist enim ohustatud

Suurema tõenäosusega kannatavad sünnitusjärgse depressiooni käes naised, kes ootavad esimese lapse saamisega, kuni nad on karjääri teinud.

Norra teadlaste hinnangul valmistuvad vanemad emad lapse sünniks suurema põhjalikkusega ning neid häirib väga, kui asjad ei lähe täpselt nii nagu plaanitud. Beebit ei saa nimelt kontrollida, beebiga tegelemine nõuab paindlikkust. See põhjustab paljudel naistel tunnet, et nad ei saa hakkama, kirjutab Daily Mail.

Teadlaste analüüsid näitavad, et väikeste lastega emade probleemid pole niivõrd seotud kontrollivajadusega, kuivõrd ootuste luhtumisega. Naised, kes suhtuvad emaks saamisesse rahulikumalt ega loo sellele kindlaid ootusi, suudavad ootamatustega paremini toime tulla.

Kuid samas võib depressiooni vallandada ka raskused lapse rinnaga toitmisel, kuna ühiskonnas on tugev sotsiaalne surve eelistada pudelitoidule rinnapiima.

Sünnitusjärgsed meeleoluhäired, näiteks kerge ärrituvus ja põhjuseta pisarad on levinud nähtus, kuid kui see kestab nädala asemel kuid, võib rääkida sünnitusjärgsest depressioonist. Sellega kaasnevad sageli ka lootusetus, kurbus, kurnatus ja uneprobleemid isegi siis kui laps magab hästi. Sünnitusjärgses depressioonis olevatel naistel on raske emaks olemist nautida ning olukorra teeb hullemaks asjaolu, et just väikese lapsega ema peaks eriti õnnelik olema.