Foto: ALDO LUUD
Toiduuudised
11. veebruar 2015, 13:22

Kümme põhjust, miks rukkileib on tervisele kasulik (6)

Rukkileivas on üle 90% rukkijahu. Miks rukkileib on tervisele kasulik?

* Rukkileivas, eriti täisteraleivas, on palju tervisele kasulikke toitaineid, mida muus toidus napib. Rukkileib on südamesõbralik toit. Selles sisalduvad kiudained aitavad väljutada liigset kolesterooli ja nii väheneb risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse.

* Leivast saame rohkesti kiudaineid, mis kiirendavad seedimist ja aitavad ära hoida kõhukinnisust.

* Kiudained seovad soolestikus leiduvaid kahjulikke aineid, viivad neid organismist välja ja vähendavad riski haigestuda jämesoolevähki.

* Rukkileib on aeglane süsivesikute allikas, see tähendab, et leiva söömisel püsib veresuhkru nivoo stabiilsena pika aja jooksul. Diabeetikule on leib parim veresuhkru normis hoidja.

* Aeglaselt imenduvad süsivesikud tekitavad pikaks ajaks täiskõhutunde, mistõttu aitab leivasöömine vähendada kehakaalu tõusu ja II tüübi diabeedi teket.

* Rukkileivas on täisväärtuslikke taimseid valke, mis kuuluvad elutähtsate ensüümide ja fermentide koosseisu ja reguleerivad meie ainevahetust.

* Leib sisaldab rasvhappeid, mis annavad energiat ja on vajalikud rasvlahustuvate vitamiinide A, D ja E omastamiseks. Need on kasulikud luustikule, hammastele, juustele, nahale ja veresoontele.

* E-vitamiin on tugev antioksüdant, mis kaitseb organismi vabade radikaalide eest ja aitab ära hoida vähkkasvajate teket.

* Täisterarukkileib on vees lahustuvate B-rühma vitamiinide allikas. Neid vitamiine vajavad meie närvisüsteem ja nahk.

*Rukkileivas on arvestatav kogus mineraalaineid, mis on asendamatud organismi ainevahetuses. Selle kaudu mõjutavad nad meie närvisüsteemi, lihaseid, südame-veresoonkonda ja luustikku, toetavad immuunsüsteemi. Rukkileib on fosfori, magneesiumi, tsingi, seleeni, kaltsiumi, kaaliumi ja raua allikas. Vreeloomeks vajalikku rauda on rukkijahus isegi rohkem kui lahjas loomalihas.

 

Allikas: Eesti Leivaliit