Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
11. veebruar 2015, 16:46

Kuus head põhjust, miks igal õhtul klaas punast veini juua (13)

Kaalulanguse terviseks! Teadlaste hinnangul aitab pokaal punast veini igal õhtul kaasa kaalu langetamisele. Lisaks on punasel veinil tervisele veel mitmeid häid mõjusid.

Eelmisel aastal jõudsid teadlased veendumusele, et klaas punast veini igapäevaselt võib soodustada kaalu langetamist. Et mõista, kuidas see täpselt toimib, viisid Oregoni põllumajandusakadeemia teadlased läbi omakorda katsed ning avaldasid uuringu tulemused ajakirjas The Journal of Nutritional Biochemistry, vahendab Medical Daily.

Uuringu läbiviimiseks toitis uurimismeeskond hiiri 10 nädalat kõrge rasvasisaldusega dieediga. Kui hiired olid piisavalt lihavad, anti pooltele neist Pinot Noir viinamarju, teised said tavapärast hiirte toitu. Veiniviinamarjadega einestanud hiired mitte ainult ei salvestanud vähem maksa rasva, vaid neil oli ka madalam veresuhkru tase.

Ehk kinnitust sai uuring, et punane vein on tervisele kasulik. Kuigi see väide võib anda alkohoolikutele õigustuse iga järgmise lonksu joomiseks, on tegelikkuses pokaali veini joomisega võrdne peotäie punaste viinamarjade ärasöömine.

Millised on punase veini teised head mõjud tervisele?

Kaitseb Alzheimeri eest. Punane vein sisaldab ohtralt antioksüdante, mis kaitsevad rakke kahjustuste eest ning takistavad nii ka vanusest tulenevat mälukaotust.

Asendab veidi jõusaalitreeningut. Punases veinis sisalduvad antioksüdandid mõjuvad hästi ka südamele, parandades selle lihasjõudu ja töövõimet. Täielikult punase veini joomine jõusaali siiski ei asenda, seega ära jõusaalipääset kasti Cabernet Savignoni vastu vaheta.

• Ravib vähki. Teadlased küll täpselt ei tea, kuidas see kõik toimub, kuid nad on leidnud antioksüdante, mis asuvad vähirakkude vastu võitlusesse. Mõnedele vähirakkudele, näiteks käärsoolevähi korral, mõjuvad need lausa surmavalt.

• Pikendab eluiga. 29 aasta pikkune uuring kinnitab, et punase veini joojatel on 34% madal suremus kui neil, kes eelistavad viina või õlut juua. Teadlaste arvates on pikaealisuses süüdi needsamad antioksüdandid.

• Vähendab südamehaiguste ja insuldi riski. Punases veinis sisalduvad parkained vähendavad südamehaigustesse haigestumise riski, risk insulti põhjustavasse trombi haigestuda väheneb suisa poole võrra.