Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
13. veebruar 2015, 15:50

Suitsetajad surevad mittesuitsetajatest kümme aastat varem (1)

Rinnavähk, eesnäärmevähk ja kõikvõimalikud infektsioonid ning põletikud kehas on värske uuringu kohaselt seotud suitsetamisega.

Teadusajakirjas New England Journal of Medicine eile avaldatud uuringu järgi on teadaolevad numbrilised näidud suitsetamisega seotud haiguste ja suremuse kohta alahinnatud. Ameerika vähiliidu ja mitmete ülikoolide koostöös valminud uuringus vaadeldakse suitsetamisega seni teadaolevatest ja seotud haigustest ehk kopsu- ja südamehaigustest ning nendega seotud iga-aastasest 480 000 inimese surmast USA-s kaugemale, vahendab NewsmaxHealth. Ameerikas suitsetab umbes 18% täiskasvanuist.

Teadlased nendivad, et iga viies surm USA-s on rohkem või vähem suitsetamisega seotud ning et suitsetajad surevad keskmiselt kümmekond aastat mittesuitsetajatest varem.

Selliste järeldusteni jõudmiseks uurisid teadlased ligi ühte miljonit ameeriklast, kes olid 55 aastased või vanemad alates 2000 aastast. Samuti võrreldi kümne aasta jooksul suitsetajate, elus mitte kunagi suitsetanud inimeste ja endiste suitsetajate surmade põhjuseid, arvestades ka muid asjaolusid, mis võisid surma põhjustada. Ilmnes, et suremus suitsetajate seas oli 2-3 korda mittesuitsetajaist kõrgem. Suitsetajail olid surmad seotud 21 erineva haigusega, sealhulgas 12 eri liiku vähiga, südamehaiguste ja insuldiga. Kuid teadlased täheldasid ka, et suitsetajad surid kaks korda sagedamini neerupuudulikkusesse, infektsioonidesse, maksatsirroosi ja sellistesse hingamisteede haigustesse, mida varem pole suitsetamisega seotud.

Uurimusest selgub, et suitsetavatel naistel on risk surra rinnavähki 30% suurem kui mittesuitsetajatel. Suitsetavatel meestel on 40% suurem risk surra eesnäärmevähki kui mittesuitsetajatel.