Foto: TervisPluss
Keha
18. veebruar 2015, 11:22

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Aptsihh! Mis aitaks aevastuste vastu?

Aevastamine pole haigus, vaid sümptom, mis annab teada, et nina limaskestadel toimetab ärritaja, mis sinna kuuluma ei peaks. Aptsihh – hädasti oleks lisaabi vaja!

Nohu võivad esile kutsuda ja nina limaskestale ärritavalt mõjuda viirused ja külmetus, kuiv õhk ja kuumaks köetud siseruumid, kodutolm ja lemmikloomad. Limaskest kuivab, tekib turse ja nina hakkab tilkuma.

Nohu otseselt ravida ei ole võimalik, kuid kindlasti tuleks leevendada sellega kaasnevaid sümptomeid, eelkõige ninakinnisust ja turset. Nii tagad nohu ajal parema enesetunde, kuid mis veelgi tähtsam, väldid bakteriaalset põsekoopa- või kõrvapõletikku.

Olulised leevendusvõtted on hoida hingamisteed vabana ja nina sisepinda järjekindlalt niisutada, et soodustada limaskesta taastumist. Limaskesta niisutab füsioloogiline merevesi, mida sõõrmetesse pritsida. Süstemaatiline läbiloputamine aitab ka haigustekitajaid välja uhtuda. Füsioloogilist merevett võib ninasisese kuivustunde korral kasutada ka nohu ennetamiseks: kuiv limaskest on haigustekitajatele vastuvõtlikum, niiske limaskest saab aga täita oma loomulikku kaitseülesannet ja viirusi tõrjuda.

Kuiva ja kahjustatud limaskesta aitavad niisutada ja taastada ka ninaõlid, -geelid ja -salvid, mis sisaldavad eukalüptiõli, apelsiniõli, astelpajuõli, taruvaiku jm.

Apteegi käsimüügist saadavad hüpertoonilised veed niisutavad limaskesti, kuid samal ajal vähendavad ninaturset. Turset leevendavad ka ksülometasoliini sisaldavad ninatilgad. NB! Järgi kasutusjuhiseid! Tõhus toime on suukaudsetel ninaturset alandavatel preparaatidel.

Kroonilise nohu või põletiku korral saab abi sekreeti vedeldavatest preparaatidest, mis aitavad vabastada ninakõrvalurkeid ja kergendavad nina kaudu hingamist. Taimedest on sellise toimega eelkõige nurmenukk ja liivatee.

Allergilise nohu korral tuleks esmalt vältida uute allergeenide mõjulepääsemist, niisutada nina limaskesti ja jälgida ruumide õiget niiskustaset. Apteegist võib osta limaskestadele õhukese kaitsekihi moodustava loodusliku pulbri või mangaaniga rikastatud füsioloogilise merevee, mis takistavad allergeenide mõjulepääsu.

Nii hooajalise kui ka aastaringse allergilise nohu ennetamiseks ja raviks sobivad ka allergiatabletid ja vastavad põletikuvastased ninaspreid.

Teksti aitas koostada Catri Valner, Liivalaia apteegi proviisor