Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
21. veebruar 2015, 09:52

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Kuidas kasutada koorivad kreeme? (4)

Kas mehaanilised koorijad sobivad näonaha hooldamiseks kõigile? Kas kraapivad tooted annavad alati hea tulemuse? Millistel juhtudel sobivad koorivad kreemid?

Külliki Piatecki (koolitaja ja kosmeetik): Mehaanilised koorijad annavad näiliselt kiire tulemuse. Laiatarbekosmeetikas on kraapivad tooted endiselt populaarsed. Mida karedam ja ühtlasi ka traumeerivam on toime, seda parema tulemuse me hetkeliselt saame.

Paljud peeling-kreemid ehk koorijad sisaldavad purustatud kivimeid ja puuviljade kive. Väikeste, kuid teravate kraapivate kiviosakestega näopinnalt surnud rakke eemaldades saame kohe kiirelt pehme naha, kuid kahjuks on ülejärgmisel päeval nahk pahatihti taas kare.

Tekivad mikrotraumad ja armide peale moodustuvad paranemise käigus mikrokärnad.

Selle tagajärjel on nahk veel karedam. Nahka uuesti n-ö koorima asudes tekitame aga veel suurema trauma. Igaüks teab, et kui oleme kuk-kunud ja nahk on katki, tekib kärn.

Kui võtame kärna ära enne, kui nahk on taastunud, vigastame nahka veel rohkem, ja iga järgmine kärn, mis haava peale tekib, on suurem. See kehtib ka mikroarmide kohta. Alles siis, kui lõpuks unustad naha koorimata, hakkab olukord paranema.

Sageli kasutavad inimesed koorivaid tooteid liiga palju. Kui kaks korda nädalas pehme koorijaga koorida, võib tulemus olla väga hea. Kui aga inimene koorib nahka kaks korda nädalas ja kurdab, et nahk on pindmiselt meeletult kuiv ja ketendab, on selge, et see toode talle ei sobi. Mida paksem, rasusem ja tugevam on inimese nahk, seda tugevama toimega ja karedamaid tooteid võib ta kasutada. Mida tundlikum ja õrnem nahk, seda pehmetoimelisemaid vahendeid on vaja. Iga nahk on erinev.

Mehaaniliste koorijate asemel kasutatakse tänapäeval sageli retinoolikreeme või alfahüdroksiidhappeid sisaldavaid tooteid. Mehaanilised koorivad kreemid pole nahahoolduses enam väga populaar-sed. Retinoolkreemid ja ensümaatilised koorivad tooted ei traumeeri mehaaniliselt nahka, vaid eemaldavad keemiliselt surnud rakke ega lase pindmisel kuivusel tekkida. Pindmise kuivuse tagajärjeks on hallika jumega elutu nahk ja pooride ummistus, mis omakorda takistab naha elutegevust ja uuenemist.

Nahka koorida on aga väga tähtis. Leida tuleb individuaalselt sobilik kooriv kreem ja optimaalne kasutussagedus. Tänu koorimisele on nahk puhas, värske ja jumekas.