Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
22. veebruar 2015, 09:56

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Kuidas nahk vananeb? (6)

Silmakortsud

Paratamatu, aga tõsi – silmaümbruse kortsude teket mõjutab geneetika, põse-sarna luu kõrgus ja silmakoopa ehitus. On õnnelikke, kes kanavarvastest täiesti pääsevad.

Kiirabi: kõige tähtsam on hoida silma ümbrust pidevalt niisutatuna. NB! Kanna silmakreem alati liikumissuunaga silma sisenurgast väljapoole kuni oimukohani, et mitte tekitada jääkvedelike liigkuhjumist. Hästi mõjub lümfimassaaž, piisav puhkus ja jahedad kompressid.

Õhtuti võta meik maha spetsiaalse õrna puhastusvahendiga. Silmaümbrus on nii õrn, et siin ei saa kasutada tavapärast näokreemi ega teha tugevaid protseduure. Kes aga mitte mingil juhul nende kortsukestega seal leppida ei taha, peaksid teadma, et ainus viis neist vabaneda on lõikust mitte liiga kaugele edasi lükata.

Miimikakortsud

Sellised kortsud väljendavad meie isikupära ja need peavadki olema. 

Kiirabi: kreemid siin ei aita, näolihaseid aitavad lõõgastada massaažikuurid. Ainus, mis miimikakortsude taltsutamiseks seni on suudetud välja mõelda, on kurikuulus Botox.

Vananemise kortsud

Risti-rästi kortsujooned, mis tekitavad vagusid.

Kiirabi: nüüd tulevad mängu noorendavad kreemid. Võtmesõnad kreemi koostises on retinool ja peptiidid.

Peptiidid ja retinool stimuleerivad nahas kollageeni- ja elastiinikiudude sünteesi, mis annavad nahale tugevuse ja elastsuse. Lisaks kontrollib retinool naha sarvestumist, hoiab ära pindkuivuse ning ühtlustab naha jumet.

Pigmendilaigud

Enamasti on need ise nooruses tekitatud, kui näonahk on olnud ebapuhas, seda on alailma traumeeritud, nii et nahk on pidevalt katki ja põletikukolletega. Pahatihti kiputakse seda muret ravima päikese ja solaariumiga.

Kui katkine nahk puutub kokku UV-kiirgusega, tekib sügav põletus ja naha pigmendi eest vastutavate rakkude kahjustus, mis noores eas ei pruugi avalduda. Päike on antibakteriaalne, võtab ära põletiku, peamiselt aga pruunistab nahka.

Pruuni naha alt aga ei paista punane põletikuline nahk välja ja tekib visuaalne ilustav efekt. Pigmenti moodustavad rakud, mis juba kord kahjustatud, kahjuks enam ei taastu ning aastaid hiljem, saades uue UV-ülekiirguse, tekivad ootamatult pigmendilaigud.

Kiirabi: kaitse oma nahka ja päevita mõistlikult!

Sügavad vaod ja naha lõtvumine

Naha lõtvumist ja “aukuvajumist” põhjustab peale kollageenihulga vähenemise ka nahaaluse rasvkihi ja lihasmassi kahanemine. Ja muidugi gravitatsioon. 

Kiirabi: korrapärane kosmeetiku juures käimine, massaažikuurid koos dermatokosmeetiliste protseduuridega (keemilised koorimised, mis aitavad kortsuservi ümaramaks lihvida). Kui kortsud on hooldatud, tundub eemalt vaadates nahk sile.