Mesoteraapia protseduur Foto: ALDO LUUD
Keha
19. veebruar 2015, 12:38

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Moodsate tehnikaimedega kortsutuks?

Võitlust ajaga võib pidada viimasel aastakümnel ilumaailmas üheks pingelisemaks. "20 aastat tagasi masseerisid kosmeetikud õlidega, tänapäeval nimetame seda spaarituaaliks, mitte vananemisvastaseks võitluseks," tõdeb kosmeetik ja koolitaja Külliki Piatecki.

Selge suund on siin dermatoloogia ja geeniteaduse poole. "Uuritakse, kuidas nahk geeni tasemel vananeb ning kuidas oleks võimalik seda aeglustada."

Populaarsed nahka noorendavad tehnikad:

Süstetehnikad

• Mesoteraapia – süstla, nanorolleri või püstoli abil tehakse naha sisse hulgaliselt auke ja tekitatud mikrokanalite kaudu viiakse naha sügavamatesse kihtidesse aktiivaineid, mis stimuleerivad kollageeni teket.

• Fillereid ehk täitesüste kasutatakse kortsujoonte täitmiseks. Kõige sagedamini süstitakse kortsujoonte põhjadesse nahale omast hüaluroonhapet, mille hulk vanusega nahas kahaneb, mistõttu see muutub õhemaks ja tekivad kortsud. Tulemus kestab umbes pool aastat, seejärel vajuvad kortsujooned taas sisse.

• Botoxit süstitakse otse lihastesse. Süst halvab lihaste töö ega lase tekkida kortsujoontel, mis tekivad lihaste ülepingest.

PS. Süste on eri mõju, sügavuse, riskiastme ja vastunäidustusega. "Kui süste teha mõistlikult, õige intervalliga, mitte üle doseerida, ei ole võimalik endast koletist teha. Sageli näidatakse hirmutavaid pilte, milleni ilukirurgia ja suur noorusekultus võivad viia.

Selleks on vaja väga palju aega, raha ja kümneid lõikusi, et selliseid tulemusi "saavutada"," räägib Külliki Piatecki.

Keemilised koorimised

Kuigi happe kandmine nahale võib tekitada paljudes kõhklusi ja isegi hirmu, annab mõistlik ja oskuslik keemiline koorimine kiireid ja häid tulemusi.

"Tuleb arvestada, et koorimised, mis tehakse eesmärgiga nahka tugevalt siluda, tekitavad pärast protseduuri nahal ketendust," selgitab Külliki Piatecki.

Protseduuri käigus eemaldatakse kontrollitud sügavusega kahjustunud nahakihid, stimuleeritakse uute rakkude paljunemist ja kollageeni tootmist, mistõttu ka kortsud tasanduvad.

Elektrilised aparaadid, valgusteraapia, laser- ja elektrostimulatsioonid on mõeldud kollageeni tootmise stimuleerimiseks, et parandada naha tekstuuri ja eemaldada peeneid kortsukesi.

"Eri hooldustel on eri sügavusastmed ja sellest ka erinevad resultaadid," täpsustab Külliki Piatecki.

Pea meeles! Eri protseduure ei tohi omavahel miksida.