Auru sissehingamine aitab hingamisteid vabastada.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
19. veebruar 2015, 15:22

Seitse lihtsat kodust ravimit külmetusega võitlemiseks (1)

Viirushaiguste hooaeg on haripunktis. Kindlasti ei maksa haigestudes hakata koheselt gripiteesid kaanima - külmetussümptomeid saab tõhusalt ravida ka koduste kättesaadavate vahenditega.

Yahoo Health pani kirja seitse kodust ravimit külmetusega võitlemiseks, mis on sama tõhusad kui apteegirohud.

Soolvesi. Sool tapab baktereid ning kuivatab kurgust liigse, neelamisel ebamugavust tekitava vedeliku. Kuristamisel lahustab sool röga ning alandab valu tekitavat põletikku.
Et seda järgi proovida, täida soolalahuse valmistamiseks klaas (220-240 ml) sooja veega ning lisa sellele pool teelusikatäit soola. Lahusta sool vees. Kurista soolveega kurku kolm korda, kuni klaas on tühi.
Kuristamine ei ole küll meeldiv tegevus, kuid parandab enesetunnet kiirelt.

Aur. Auru sissehingamine aitab hingamisteid vabastada ning paneb külmetuse kehast välja liikuma.
Auru tegemiseks üks võimalus on panna veepotti keema piparmünt, rosmariin ja nelk ning hingata seda auru sisse, kuid samas on kasu ka kartulikeeduvee auru hingamisest. Auruses dušširuumis viibimine mõjub samuti tervendavalt.

Cayenne'i pipra jook. Cayenne'i pipar turgutab vereringet, aidates nii külmetusega võitlevatel verelibledel kiiremini sihtkohta jõuda. Kui Cayenne´i pipart segada sooja veega, leevendab see koheselt ka kurguvalu.
Joogi valmistamiseks sega sooja vette veerand teelusikat Cayenne'i pipart.

Küüslauk. Küüslaugu söömine on kõige tuntum ja looduslikum viis kaitsevõime tugevdamiseks, et külmetusega võidelda.
Kui tunned, et nohu hakkab tulema, söö koheselt leivale pandud viilutatud küülauguküüsi.

Kodune köhasiirup. Tõhusa köhavastase segu valmistamiseks on vajalikud C-vitamiinirohke sidrunimahl, energiat andev mesi ning soe vesi.
Segi valmistamiseks täida veerand kruusi sooja veega ning lisa sellesse kolm supilusikat sidrunimahla ja üks tassitäis mett. Võta siirupit sisse teelusikatäis korraga vastavalt vajadusele, leevendab nii köha kui kurguvalu.
Küll aga tasub tähele panna, et seda segu ei soovitata imikutele.

Kuum täiskasvanute teejook. Joogi valmistamiseks lisa oma lemmikteele 30 grammi viskit, rummi või brändit, supilusikatäis mett ja pigista sinna ka sidrunimahla. Parima toime saamiseks oleks soovitatav kasutada piparmündi- või kummeliteed.
Uinutava alkoholi ja kurku rahustava mee koostoimel aitab jook palavikku välja higistada ning valusid leevendada.

Kanasupp. Mitmed uuringud kinnitavad, et kanasupp ergutab limaskestade tööd - see aitab hingamisteede ummistusi vähendada ja põletikke pärssida.
Parima kanasupi keetmiseks keeda kanaliha koos köögiviljadega tasasel tulel vähemalt 12 tundi. Mida kauem supp keeb, seda enam kasulikke aineid jõuab kanaluudest suppi.