Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
20. veebruar 2015, 10:24

Kas nätsu närimine on organismile pigem kahjulik või kasulik? (1)

"Kas nätsunärimine on organismile pigem kasulik või kahjulik? Hammastele see ilmselt kehvasti ei mõju, aga kuidas see seedeprotsesse mõjutab? Kas pikaajaline nätsunärimine võib tekitada tõsiseid terviseprobleeme? Lehelt looduspere.ee võib lugeda: "Enamus müügil olevatest närimiskummidest sisaldavad umbes 5-7% naturaalset kummi, kui sedagi. Ülejäänud tootest on tehislik ja valmistatud nafta baasil tehtud polümeerist, mis on tegelikult plastik. Lisaks sisaldavad tavanätsud suurel hulgal keemilisi värvaineid, maitsetugevdajaid, suhkruasendajaid ja muid tervist kahjustavaid aineid." Kas see tähendab, et ohutu on närida ainult looduslikku närimiskummi?" küsib Õhtulehe lugeja.

"Nätsu närimine iseenesest on ebaloomulik tegevus," lausub Al Mare hambakliiniku hambaarst Marek Vink. Põhjuseta mälumine stimuleerib tema sõnul tervet seedeelundkonda niiöelda tühja töötama. "Aga näiteks mao- või sooleoperatsioonist taastumiseks seda soovita(ta)ksegi," lisab ta.

Vink ütleb, et tõenäoliselt parandab mälumislihaste kasutamine aju verevarustust ja aitab nii näiteks autojuhil öösel ärkvel püsida. "Selline pidev mäletsemine aga kulutab ära tagahammaste mälumispinnad ja esihammaste lõikeservad," nendib hambaarst.

Lisaks rikub suhkruga magustatud näts, nagu magusad joogid-kommid-küpsisedki tema kinnitusel loomuliku suu mikroobitasakaalu põhjustades nii kaariest. Suhkuralkoholiga (näiteks ksülitooliga) magustatud näts aga häirib mõne kaariest põhjustava bakteri ainevahetust.

Et nätsu närimine stimuleerib süljeeritust ja aitab ka mehhaaniliselt kaasa suu isepuhastumisele, soovitatakse kahte padjakest suhkruvaba nätsu intensiivselt 5 minuti jooksul närida vahetult peale söögikorda.

See, kas nätsu kummimass on "looduslik" või sünteetiline, pole Marek Vinki sõnul oluline. "Ka ravimimolekulid valmistatakse kokkuvõttes nafta rafineerimisel saadud ühenditest. Ja nafta on vägagi looduslik," selgitab ta.