Foto: Aldo Luud
Seisukoht
20. veebruar 2015, 16:42

Seisukoht | Tõbised koju! (8)

Haigestumise kõrgaeg on praeguseks Eestiski käes, grippi haigestunute arv kasvas möödunud nädalal 59% võrra. Sestap tahaks meelde tuletada, et gripp on väga nakkav ja haige inimene peaks koju jääma. Tegelikult on ükspuha millise viirusega inimeste seas ringiliikumine lubamatu, sest kaaslastele tõbede levitamist ei saa nimetada millekski muuks kui pahatahtlikkuseks.

Ajab ju närvi, kui ise end hoiad – liigud, toitud tervislikult –, kuid siis saad tüütu, nädalaks voodisse aheldava tõve kontoris lakkamatult tatistavalt kolleegilt. Tõsiasi on seegi, et haigena tööl käies teeb igaüks endale karuteene, riskides kauem kestva haiguse või hoopis tüsistustega.

 Jah, muidugi on järgmisel kuul palk kodus oldud päevade arvelt väiksem. Kuid kas paaripäevane haigena kodusolek ei ole veidi soodsam kui hiljem nädalaid haiguslehel veeta? Laiemalt mõeldes – kas ühe inimese haige olemine ei ole vähemkulukam kui terve kollektiivi haigevoodisse jäämine?

Tegelikult võiks aja maha võtta juba pelgalt külmetades, sest ka välja ravimata külmetus nõrgestab organismi ja muudab selle viirustele vastuvõtlikumaks. Kui inimesed ennekõike enda suhtes, kuid ka teistele mõeldes hoolivamalt talitaksid ja haigena koju jääksid, saaks ka haigestumiste arvu vähendada.