BodyCombat rühmatreening klubis Viimsi Sport.Foto: MATI HIIS
Treenimine
27. veebruar 2015, 17:35

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta Tervis Plussis.

Rutiin, rutiin, rutiin... kuidas treeningud maksma panna?

See sõna hirmutab paljusid ja mõjub justkui surmahoop lustile ja lõbusale elule. Viisime Tervis Plussi lugeja treeneri jutule, kes annab rutiinile uue tähenduse. See võib olla ka edu võti!

"Tere! Olen aastaid trenni teinud ja nüüd juba üle nelja aasta ka rühmatrenne. Tunnen, et minu lihased pole jõudu juurde saanud, kuigi keha on enam-vähem vormis. Kükkide tegemises või kangi tõstmises olen täpselt samal tasemel kui paar aastat tagasi.Vanust on mul 22 aastat – seega on keha noor ja lihased peaksid võimekad olema." Kimberly

Kimberly (22) elab küllalt tüüpilist tööinimese elu – istuv töö esmaspäevast reedeni kaheksast viieni, muidu ebaregulaarne režiim –, kuid tal on suur soov teha trenni ja keha edasi arendada. Viime naise personaaltreener Mark Sermati juurde, kes on lubanud teda aidata.

Kimberly on käinud neli aastat rühmatreeningutes, mida parimal nädalal koguneb kokku viis, halvimal juhul ta aga trennisaali ei jõuagi. Pole kindlaid trennipäevi ega -eelistusi või kellaaegu.

“Lähen sinna trenni, mis ajaliselt sobib. Kindlasti tahan jõuda joogasse, paar korda aastas käin bodypumpis, praegu pigem bodycombatis ja kõht-selg-tuhar-treeningus,” räägib Kimberly.

Aastatega aga pole kehas jõud ja vastupidavus justkui grammigi paremuse poole liikunud, kuigi trenni on justkui tehtud. Miks? Personaaltreener hakkab uurima.

Kaos edu ei too

Uni? Kimberly ärkab pool seitse, uneaeg varieerub pidevalt, kuid magama läheb ta hiljemalt pool 12.

Söömisharjumused? “Hommikul söön alati, enne lõunasööki näksin müslibatooni, šokolaadi või banaani. Lõunasöök on korralik – supp, praad või salat. Õhtuooteks kerge jogurt. Mingit kindlat õhtumenüüd pole, vahel ei söögi ma õhtul.” Igapäevase hommikusöögi ja korraliku lõuna peale jõuab treener hõisata “päris hea”, kuid vahenäksimised panevad ta pead vangutama.

Senised treeningud? “Kui bodypumpi tegin aktiivselt, ei jaksanud raskusi ikka juurde võtta. Bodybalance’is ei tunne, et võiksin vabalt seista poolkükis 10 minutit, aga võiksin ju, kui on nii palju trenni tehtud,” mõtiskleb Kimberly.

Mark Sermat töötab info läbi ja leiab murele kõige tõenäolisema põhjuse – REŽIIMI PUUDUMINE. “Kõik on niivõrd kaootiline: treeningud, söömine, magamine. Sinu söök on pigem süsivesikuterikas, trennirutiini puudumine ning istuv töö võivad kaugemas perspektiivis kehakaalule tugevalt mõjuma hakata.”

Personaaltreener paneb paika Kimberly uue rutiini ja katsejänes noogutab hoolsalt kõigele kaasa.

“Kas saad nii, et kui ärkad 6.30, siis kell 22 hakkad magama sättima ja 22.30 juba magad? Treeningust väljatulek toimib siis, kui magad ja vedelikku tarbid. On see reaalne uneaeg?” küsib Mark.

Kimberly noogutab.

“Ja kindlatel päevadel hakkad trennis käima?”

Kimberly ei vaidle seegi kord vastu.

Loobuda tuleb batoonidest ja muust vahenäksimisest, sest muidu ei söö inimene toidukorra ajal piisavalt ja lihaste ehitamisel jääb toitainetest puudu.

Ratta seljas rüht paika

Kindel režiim on ääretult oluline ka taastumiseks. Vastasel juhul ei saa ka areneda. Regulaarse trenni võti ongi see, et järgmine treening toimub täpselt õigel ajal, mil oled taastunud piisavalt ja samas mitte ka üle taastunud, et taas nullist alustada.

Oma arengu jälgimiseks pole rühmatreeningud, kus kavad pidevalt vahetuvad, siiski parim võimalus. Mark Sermat pakub välja jõusaalikava.

“Paneme paika seitse harjutust, lõdvestuse ja venitused. See võtab aega umbes tunni ja on optimaalne, et sellele kõik üles ehitada. Lisaks ei teki mõtet, et treening on liiga pikk ning lihtsam oleks see vahele jätta.”

Mark viib Kimberly jõusaali ja suunab ta esmalt veloergomeetri sadulasse. Sellega paneb treener paika naise rühi, mis peaks jääma kogu treeningu kestel samaks. Samuti aitab rahulik ja õige hingamisega soojendus välja tulla kontoritoolil istumise valest asendist.

Kõik lihasharjutused lähtuvad veloergomeetril paika pandud kehahoiust: pea ühel joonel lülisambaga, kael välja sirutatud, vaagen ette keeratud, selg sirge. Mark pildistab kõik Kimberly korrigeeritud asendid üles, et naine saaks jõusaalis ise harjutused paremini meelde tuletada. Ja uue rutiiniga elu võib alata!

Mark Sermat soovitab Kimberlyle

• Tee kõike regulaarselt! Äratus iga päev kell 6.30. Kell 22
valmistu magamaminekuks. 22.30 võiksid juba magada.
• Esmaspäeval ja reedel jõusaalitreening. Kolmapäeval vabalt valitud rühmatrenn, kuid midagi rahulikumat. Laupäeval jooga.
• Esimene toidukord kell 7. Lõunasöök 11.30, õhtuoode kell 16, õhtusöök 19.30. Vahepeal ei näksi!
• Tarbi sidruniga kalamaksaõli. Sidrun leevendab ebameeldivat maitset.