Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
23. veebruar 2015, 09:50

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta Tervis Plussis.

Miks kõhus kõrvetab? (1)

Tulitav ülakõhust kurgu suunas liikuv valu võib märku anda haigusest, kuid enamasti on tegu kerge vaevusega, mida on lihtne leevendada. Gastroenteroloog Benno Margus annab nõu, kuidas enesetunnet paremaks muuta.

Kõrvetised tekivad, kui happe-line maosisu satub maost tagasi söögitorru. Normaal-selt on söögitoru ja mao vahel olev sulgurlihas “kinni” ja vabastab end ainult siis, kui inimene sööb, et toit saaks alla minna, mitte kulgeda tagasi söögitorru.

Vahel on sulgurlihase töö aga häiritud: lihas lõõgastub valel hetkel ja happeline maosisu pääseb tagasi söögitorru, ärritades selle õrna limaskesta. Maosisu kõrvetavat tagasiheidet nimetatakse refluksiks.

Paljudel häirub sulgurlihase töö ajuti: näiteks füüsilise pingutuse, teatud kehaasendi või ka mõne toidu tõttu laseb lihas korraks maosisu läbi, tekib kõrvetis, seejärel on kõik jälle korras. Mõnel inimesel on aga selle lihase toonus nii madal, et see ei jõuagi end enam sulgeda. Ravimeid, mis sulgurlihase funktsiooni parandaks, arstidel praegu pole.

Song, rasedus ja reflukshaigus

Sulgurlihase töö võib olla häiritud ka anatoomilisel põhjusel. Seda, et söögitorulahisong ei lase sulgurlihasel oma ülesannet täita, tuleb vanematel inimestel ette üsna sageli. Inimkeha jaotab seestpoolt kaheks (rindkere- ja kõhuõõneks) vahelihas. Selles on mulgud, kust pääsevad läbi suured veresooned.

Ka söögitoru kulgeb läbi vastava mulgu ja suubub makku. Kui see mulk on aga füüsilise pingutuse ja sidekoe nõrkuse tõttu liiga laiaks venitatud, võib osa maost sinna sopistuda.

Söögitorulahisonga saab korrigeerida operatsiooniga, kuigi alati ei pruugi lõikus edukas olla.

Kõrvetised võivad tekkida ka raseduse ajal, kui loote kasvamise tõttu suurenenud kõhuõõnesisene rõhk ületab selle rõhu, mida sulgurlihas talub. Raseduse ajal kogeb kõrvetisi enamik naisi, pärast sünnitust need kaovad. Kõrvetised ongi sage mure, mida tuleb ette igas vanuses, meestel ja naistel.

Söögitoru tundlikku limaskesta ei pääse ärritama üksnes maohape, vaid ka sapp ja seede-ensüümid, mis võivad söögitoru limaskesta kahjustada. Maost ülespoole sattuv happeline söövitav aine võib jõuda ka üles neeluni ja lausa suhu tagasi, mõnikord isegi hingamisteedesse ja tekitada köha, neelupõletikku, mõnikord on reflukshaigus seotud astmaga.

Reflukshaigus diagnoositakse juhul, kui refluksist tingitud vaevused häirivad igapäevaelu, halvendavad elukvaliteeti ning põhjustavad suuremaid probleeme ja tüsistusi. Võimalikud on söögitoru haavand, ahenemine, muud limaskestamuutused, sh söögitoruvähk.

Mis toob leevendust

• Kergematele kõrvetistele toob leevendust lihtsalt vedeliku joomine või söömine. Juua võib vett või piima – midagi, mis pole hapu.

• Kui kõrvetised elukvaliteeti väga palju ei häiri ja muid vaevusi pole, aitavad apteegi käsimüügiravimid. Küsida võib alginaate – alumiiniumisoolasid sisaldavaid ravimeid, nn tulekustuteid, mis neutraliseerivad happelist ainet. Aitab ka kodune söögisooda, kuid sellega ei tohi liiale minna.

• Kuigi toidu mõju kõrvetiste tekkes on igal inimesel erinev, on siiski toite, mis sulgurlihast natuke lõõgastavad ja võivad seega kõrvetisi vallandada, näiteks piparmünt ja šokolaad. Samuti võivad kõrvetisi esile kutsuda osa ravimeid.

• Kui kõrvetised on seotud füüsilise pingutuse või teatud asendiga (nt raskete asjade tõstmine, kummardamine, pea alaspidi olek), võib abi olla selliste olu-kordade vältimisest.

• Nii kõrvetised kui ka reflukshaigus on väga tihedalt seotud ülekaaluga. Kaalust allavõtmisel vaevused leevenevad.

• Kui tekivad ohusümptomid: verejooks, palavik, oksendamine, kiire kaalulangus vm, peab kindlasti pöörduma arsti poole.

• Kui kõrvetised kimbutavad sageli ja need häirivad, tuleks samuti arsti juurde minna. 

• Kui diagnoositud on reflukshaigus, vajab see püsiravi. Ravimitega hoitakse maohappe tootmine kontrolli all ja ennetatakse kõrvetiste teket. Uuringud on näidanud, et reflukshaiguse ravil suuri kõrvalmõjusid ei ole ja enamik inimesi talub seda üsna hästi.