Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
25. veebruar 2015, 14:39

Vihastasid äsja? Ole ettevaatlik - kahe tunni jooksul ähvardab sind südameinfarkt! (5)

Vihane inimene peletab kaaslased enda ümbert, kuid viha võib uue uuringu järgi oluliselt suurendada lühiajalist riski südameinfarktiks.

Ajakirjas The European Heart Journal Acute Cardiovascular Care avaldatud uuringu andmeil ilmnes, et tugev viha võib suurendada 8,5 korda infarktiohtu järgmise kahe tunni jooksul.

Nendele tulemustele jõuti 313 haiglas südameinfarkti saanud inimese uurimise järel, kirjutab Time. Nii meestel kui naistel paluti täita küsimustik, kus neil paluti viimase 48 tunni jooksul kogetud viha hinnata seitsmepalliskaalal, seejuures üks oli madalaim tase ja seitse kõrgem.

Seitse inimest nentis, et nende viha oli kaks tundi enne infarkti saamist üle viie palli ja üks inimene tundis üle viiepallist viha neli tundi enne infarkti. Nelja või rohkem palliga hindas oma viha kaks tundi enne südameatakki kaks inimest ning neli tundi enne atakki kolm inimest. Ehk siis – oht saada südameinfarkt pärast tõsist vihahoogu kahe tunni pärast suureneb 8,5 korda. Seejuures ilmnes, et kõrgema ärevustasemega inimestel oli riski kõrgem.

Teadlased ütlesid, et selle uuringu põhjal ei saa veel teha põhjapanevaid järeldusi seda enam, et inimestel on viha tase erinev. Kuid see uuring näitas ilmekalt, et emotsionaalsed tegurid võivad südameinfarkti põhjustada.

Mehhanism, kuidas viha südameinfarkti vallandab, on veel teadmata, kuid teadlaste arvates võib vihast tekkiv stress suurendada südame löögisagedust, tõsta vererõhku, ahendada veresooni ja mõjutada vere hüübimist ehk teha kõike seda, mis lõpuks infarktini viib.