Auru tegemiseks täida kauss kuuma veega ja lisa sellesse kummelit. Seejärel kummardu üle kausi, kata pea ja kauss rätikuga ja hinga auru sügavalt suu kaudu.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
26. veebruar 2015, 15:29

Neli kodust nippi kurguvalu leevendamiseks (3)

"Kahjutu, kuid valus," kõlab kõige õigem viis kurguvalu kirjeldamiseks. Reeglina möödub kurguvalu kiirelt, valu saab leevendada ka lihtsate koduste vahenditega.

Kerge kurguvalu ja valulik neelamine on sageli esimesed külmetuse sümptomid. Arstid soovitavad siis reeglina imemistablette, kuid ka kodus on olemas piisavalt palju vahendeid kurguvalu leevendamiseks, tuletab meelde Bild der Frau.

Koduste, looduslike vahendite kasutamine on teinekord mõistlik sellegipärast, et need aitavad ennetada või leevendada külmetuse teisigi sümptomeid. Näiteks aitab auru tegemine mitte vaid kurgu limaskesta niisutada, vaid leevendab ka köha.

Kurguvalu kaob tavaliselt paari päevaga. Kui see siiski läheb hullemaks, lisandub palavik ja neelamine muutub väga valulikuks, on mõistlik minna arsti juurde.

Millised nipid kurguvalu leevendavad?

• Joo salveiteed. See on hea vahend kurguvalu leevendamiseks, samuti ka põletikuvastase toimega. See niisutab ja rahustab kurgu limaskesti. Tee keetmiseks vala värsked salveilehed veega üle (või kasuta salveitee kotikesi) ning lase teel kümmekond minutit tõmmata. Siis tarbi kuuma jooki väikeste lonksude kaupa.

• Kurista kurku. Kui on kurguvalu, kurista kurku. See võib olla küll pisut valulik, kuid niisutab limaskesta väga hästi. Eriti efektiivne on soolvesi – võta lonks ja kurista 5 – 10 sekundit. Kuristamiseks sobivad aga ka soe kummeli või salvei tee.

• Tee kaelamähist. Näiteks kohupiimaga. Võta puhas riidetükk, niisuta seda külma veega ning aseta selle keskele kohupiima. Hoia mähist kaelal, kuniks see kuivab.

• Hinga auru. Kuuma auru sissehingamine on end hästi tõestanud köha ja nohu korral, kuid see aitab ka kurgu- ja kaelavalu puhul. Eriti hea on kummeliaur, sest see on ka põletikuvastane. Auru tegemiseks täida kauss kuuma veega ja lisa sellesse kummelit. Seejärel kummardu üle kausi, kata pea ja kauss rätikuga ja hinga auru sügavalt suu kaudu.