Foto: lastefond.ee
Lapsed
28. veebruar 2015, 08:36

"REPORTERI" VIDEO: väikese Arthuri elu päästis ühe ajupoolkera väljalülitamine (8)

Eestis elab kuueeastane Arthur, kes sattus haruldase haiguse tõttu surmaga silmitsi. Poiss vajas keerulist operatsiooni, mida Eestis teha ei saanud. Ellujäämiseks oli vaid üks võimalus – üks ajupoolkera tuli välja lülitada. 

Kuni neljanda eluaastani oli Arthuri nagu iga teine laps – energiline, uudishimulik ja väga teadmishimuline. "Siis tuli esimene epilepsiahoog, poole aasta pärast teine hoog ja siis hakkas peale, et tal olid iga päev hood…" rääkis poisi ema Ebeli Kanal 2 "Reporterile". 

2013. aastal panid Soome arstid Arthurile karmi diagnoosi – Rasmusseni sündroom. Ta on ainus laps Eestis, kes seda haigust põeb. Ravimitele lapse haigus ei allunud ning otsustati ette võtta keeruline operatsioon, lähim koht selleks oli Saksamaal. Eesti haigekassa kompenseeris ravikulud ja Tartu ülikooli kliinikumi lastefond pere sõidukulud. 

Eelmisel sügisel tehtud operatsioonil eraldati haige ajupoolkera teisest ning sinna vahele paigaldati plaat. Täna kõnnib Arthur kahel jalal, see on ime igas mõttes, sest kogu keha juhib ainult üks, see haigusest puutumata ajupool.