Kõndimine on ohutuim viis hoida end vormis ja hoolitseda oma tervise eest.Foto: AHTO SOOARU
Treenimine
2. märts 2015, 12:34

Ei jaksa joosta? Ära heida meelt: Kõndimine on sama efektiivne treening! (1)

Kõndimine pole enda vormishoidmise seisukohast sugugi halvem kui jooksmine: see muudab südameveresoonkonda ja lihaseid tugevamaks ning aitab vähendada mitmeid terviseriske.

Levinud arvamuse kohaselt on jooksmine parem ja intensiivsem treening kui kõndimine. Kas see vastab tõele, viidi uuriti Berkley laboratooriumis, kus võrreldi 33 000 jooksja ja 16 000 igapäevase kõndija terviseandmeid, vahendab You Beauty.

Leiti, et nii kõndimisel kui jooksmisel on oma positiivsed omadused.

Nimelt ilmnes, et jooksmine vähendab 4,2 % võrra kõrge vererõhu riski. Samuti vähenes jooksjatel risk kõrgele kolesteroolile 4,3 %, risk diabeeti haigestuda 12,1 % ning risk haigestuda südameveresoonkonna haigustesse 4,5 % võrra.

Igapäevaste kõndijate tulemused olid aga veelgi paremad. Nende risk kõrge vererõhu tekkeks vähenes 7,2 %, kõrge kolesterooli tekkeks 7 %, diabeeti haigestuda 12,3 % ning risk südameveresoonkonna haiguste tekkeks 9,3 % võrra.

Seejuures kehtis mõlema tegevuse puhul reegel, et mida rohkem liiguti, seda kõrgem oli see protsent.

Seega: kui sulle jooksmine ei meeldi, kõnni päevas vähemalt 10 000 sammu – see on ohutuim viis hoida end vormis ja hoolitseda oma tervise eest.