Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. märts 2015, 14:39

Kuus üllatavat tegevust, mis võivad põhjustada infarkti

Et ülekaalulisus, diabeet, kõrge vererõhk ja suitsetamine põhjustavad infarkti, teab igaüks. Lisaks on ka mõned mitte nii tuntud tegevused, mis võivad südamerabanduse kaasa tuua.

Huffington Post pani kirja neist kuus.

Äkkviha. Hiljaaegu Austraalias tehtud uuring kinnitab, et paari tunni jooksul pärast vihapurset on risk südamerabanduseks 8,5 korda suurem kui ilma vihastamata. Äkkviha on selline, mis paneb sind käsi rusikasse pigistama, asju loopima, end või teisi vigastama.

Ärevus. Sestsamast Austraalia uuringust selgus, et ka ärevushood on seotud kõrgenenud riskiga infarkti saada. Nimelt suureneb nii ärevushoo kui äkkviha ajal südame löögisagedus, tõuseb vererõhk, veresooned tõmbuvad kokku ja vere hüübimine suureneb ehk juhtub kõik see, mis võib infarkti teket soodustada.

Lume lükkamine. Mõned mitte nii igapäevased tegevused, näiteks lume lükkamine talvel, võib samuti infarkti põhjustada. Põhjuseks külma ja tiheda õhu ning füüsilise pingutuse koosmõju. Et see tegevus tervisele halvasti ei mõjuks, on soovitatav lund lükata vahepeal puhates ja kasutada korraga väiksema koormuse saamiseks väiksemat labidat.

Seks võib eriti vanemas eas olla samuti seotud suurenenud riskiga infarktiks, sest vererõhk ja surve südamele tõusevad orgasmi ajal tunduvalt.

Mõnuained. Alkohol ja narkootikumid on täiesti kindlalt infarkti põhjustavad ained. Ka südamesõbraliku punase veiniga ei tasu liialdada, sest seegi tõstab vererõhku.

Liigsöömine. Inimesed, kellel on kõrge südamehaigustesse haigestumise risk, on infarktist pärast suuremat einet neli korda rohkem ohustatud.