EnergiajoogidFoto: ALDO LUUD
Keha
3. märts 2015, 10:22

Ole energiajookidega ettevaatlik: üks mees sai nende tõttu infarkti! (1)

Seni igati terve 26-aastane mees sai äkki südameataki. Pärast asja uurimist on arstid veendunud: infarkti põhjustas tema harjumus juua iga päev energiajooke.

Texasest pärit mees rääkis meedikutele, et päeval, kui ta sai infarkti, jõi ta kaheksa kuni kümme energiajooki. Ja et ta jõi nii palju energiajooke iga päev, kirjutab Fox News.

Arstid nentisid ajakirjas Case Reports in Emergency Medicine avaldatud juhtumi raportis, et just energiajoogi tarbimine võis tekitada trombi, mis ummistas südame lähedal asuvad veresooned ja põhjustas nii infarkti.

Mees läks haiglasse üheksa tundi pärast rinnus valu tekkimist. Selleks ajaks oli tuim tema vasak käsi, ta higistas palju ning oksendas enne haiglasse jõudmist.

Ta tunnistas arstidele, et lisaks igapäevasele regulaarsele energiajookide tarbimisele suitsetas ta viimase kahe aasta jooksul paki suitsu päevas.

Õnneks mees pärast asjatundlikku ravi taastus ning läks koju pärast kahepäevast haiglasviibimist. Ta lubas, et lõpetab suitsetamise ning energiajookide tarbimise.

Juhtumi aruandes on kirjas, et ka suitsetamine võis olla infarkti põhjus. Peale energiajookide ja suitsetamise mehel teisi riskifaktoreid ei olnud.
Robert Ostfeld, New Yorkis tegutsev kardioloog soovitab üksikjuhtumisse suhtuda ettevaatlikult, sest tema sõnul ei saa kindlalt väita seost infarkti ja energiajookide ületarbimise vahel. Kuid samas teab ta teisigi juhtumeid, kus selline seos on loodud.

Samuti kinnitab arst, et energiajookide tarbimist on seostatud ajutise südamepekslemisega.

Ostfeldi sõnul teab ta ka teisi juhtumeid, kus südameatakki on seostatud energiajookide tarbimisega. Samuti on energiajookide tarbimist seostatud ajutise südamepekslemisega. Tema sõnul on võimalik, et energiajoogid mõjutavad lühiajaliselt veresoonte toimimist ning suurendavad nii tõenäosust trombide tekkeks.

Ehk nagu ütleb Ostfeld: raske on väita, et energiajoogid on tervislikud ning sestap tuleb teha edasisi uuringuid. Kui igapäevaselt on vaja lisaenergiat, soovitab kardioloog palju magada ja süüa mitmekülgset, tervislikku toitu.

"Energiajookide tarbimine on kasvav probleem tervisele mõeldes, sest selle tarbimise reguleerimine on limiteeritud. Samas kasutatakse energiajooke järjest rohkem, eriti on energiajookide tarbimine suurenenud noorte seas," kirjutavad teadlased juhtumi aruandes. Et energiajoogid sisaldavad sageli rohkem kofeiini kui erinevad kohvijoogid, samuti sisaldavad need muid mitte eriti uuritud aineid, võivad need olla tervisele kahjulikud. Eriti, kui neid tarbitakse suurtes kogustes.