Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
3. märts 2015, 15:19

Kümme asja, mida ei tohiks migreenihaigele öelda (8)

Kes elus migreeni põdenud, teab täpselt, mida see tähendab. Kuid ka lähedased võiksid teada, mida migreenihoo ajal haigele tohib öelda ja mida mitte, et võimalikult vähe lisapingeid tekitada.

Kaaslased püüavad migreenihoo käes vaevlejale nimelt öelda midagi abistavat, et teda aidata. Kuid nende jutt võib valus piinlevale inimesele kõlada hoolimatult ja tekitada hoopis vastupidise efekti, kirjutab Huffington Post.

Mida öelda ei tohiks?

"Mul on ka peavalud" Pea kõik inimesed on peavalu kogenud, kuid mitte kõik ei tea, et migreenil ja kõige levinumal pingepeavalul on suur vahe. Migreen kestab kuni 72 tundi, selle valu on tugev, pulseeriv ja süveneb füüsilisel koormusel. Lisaks võib esineda iiveldust, oksendamist, valgus- ja helitundlikkust. Erinevalt pingepeavalust on migreen väga kurnav.

"Mõtle millelegi muule" Kui pingetüüpi peavalu korral võib tähelepanu kõrvalejuhtimine aidata, siis migreeni puhul mitte. Vähe sellest, migreenihoo ajal on väga raske millelegi muule keskenduda. Ka ei ole haigushoo ajal soovitatav füüsiline koormus, sest see teeb valu hullemaks.

Paljud eelistavadki migreenihoogude ajal puhata hämaras, kuna neil esineb valgustundlikkust ja iiveldust. Migreenihood võivad inimese nii läbi võtta, et pärast seda ei pruugi ta end mitu päeva normaalselt tunda. Küll võib arstide sõnul abi olla rahustavast muusikast.

"Lõpeta..." ... šokolaadi söömine, alkoholi tarbimine, gluteeni sisaldavate toitude tarbimine. Jah, migreeni võivad vallandada erinevad toiduained, kuid suuresti on selle teke seotud hoopis paljude teiste faktoritega, mida inimene kontrollida ei saa.

"Sa ei näe haige välja" Migreen ongi nähtamatu haigus, inimene ei näe ka kõige hullema valuhoo ajal tavapärasest kuigi erinev välja. Välimuse põhjal ei maksa kunagi järeldusi teha, pigem tasub kaaslaselt küsida, kuidas ta end tunneb.

"Joo vett" Migreeni võib põhjustada liiga vähene veetarbimine, kuid migreenihoo ajal vee joomisest tolku pole, see võib pigem iiveldama ajada.

"Üks tuttav proovis seda ja see töötas. Sa peaksid ka proovima!" Ebamäärastest nõuannetest võib teinekord kasu olla, kuid reeglina mitte juba valude käes kannatavale inimesele. Kes on migreeni korduvalt põdenud, on tõenäoliselt proovinud juba kõikvõimalikke asju ja valuhoo ajal mõjuvad igasugused nõuanded pigem tüütult kui kasulikult.

"Vähemalt see ei tapa" Migreen ei ole surmav haigus, kuid sellega kaasnevad kõrvalefektid – selle tõttu on inimesed kaotanud oma töö, sissetuleku, katkestanud õpinguid ning lahutanud abielusid. On ka juhtumeid, kui inimesed on just migreeni tõttu nii lootusetus seisus, et mõlgutavad suitsiidimõtteid.

"Kas sul on ikka veel migreen?" Migreenihoogude sagedus võib elu jooksul kõikuda, sõltudes näiteks hormonaalsetest muutustest või stressirohketest elusündmustest. Paljudel kujunebki välja krooniline migreen, mis võib kesta aastakümneid.

"Soovin, et saaksin nii palju kodus olla, kui sina" Need, kellel on migreen, soovivad kõige rohkem oma elu normaalselt veeta ehk veeta aega oma lähedastega ja tööl käia. Et elu migreeniga on tõesti raske, et tohiks keegi migreenihaigele midagi sellist öelda.

"Kas see pole mitte naiste haigus?" Jah, naistel esineb migreeni sagedamini ja ka vanusega suureneb migreeni esinemissagedus naistel rohkem kui meestel, kuid ei maksa unustada, et 6% meestest on samuti selle piinava haigusega kimpus.