Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
7. märts 2015, 12:29

Artikkel ilmus esmakordselt 2014. aasta veebruari Tervis Plussis.

Mis haigus on gripp? (3)

Grippi tekitavad A-, B- ja C-tüüpi viirused. B- ja C-tüüpi gripiviirused levivad peamiselt inimeselt inimesele, kuid A-tüüpi gripiviirus võib levida nii lindude, loomade kui ka inimeste seas.

A-tüüpi gripiviirused on väga muutlikud, mistõttu igal hooajal ringleb eelmise hooaja omast erinev tüvi. Uut tüüpi A-gripi viirused võivad tekkida näiteks inimese gripiviiruse ja linnu- või loomagripiviiruse kombineerumisel. Selliste uute viiruste suhtes on inimese immuunsüsteem kaitsetu ning haigus võib kergelt levida inimeselt inimesele, tekitades suuri haiguspuhanguid ja isegi pandeemiaid.

Eestis haigestus 2012/13 gripihooajal (novembrist märtsini) grippi u 90 000 inimest. Rohkem haigestunuid oli laste ja vanemaealiste (üle 65aastased) seas. Haiglaravi vajas ligikaudu 650 inimest, neist üle poole olid täiskasvanud ning vanemaealised patsiendid.

Kõigist gripi tõttu haiglasse sattunutest põdes haigust väga raskelt 52 inimest – nad vajasid intensiivravi. Grippi raskelt põdenud patsientidest esines paljudel ka mõni muu haigus.

Kahjuks oli eelmisel gripihooajal Eestis juhtumeid, mis lõppesid surmaga, keegi neist polnud vaktsineeritud. Gripi vastu vaktsineerituid on Eestis võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega kõige vähem.