Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
8. märts 2015, 17:20

Artikkel ilmus esmakordselt 2014. aasta veebruari Tervis Plussis.

Tõmba elu särisema!

Kui harrastada taijid üks kuni kaks aastat, on Eesti hinnatuima taijiõpetaja Leino Laurimäe sõnul võimalik täielikult terveneda – tasapisi kaovad ka kroonilised vaevused.

Läbi ajaloo on otsitud “tarkade kivi” – ka tänapäeval otsime me geenikoode, katsetame uusi tablette, seadmeid, et tervist kuidagi väljastpoolt endasse süstida...

“See on ka mingil määral õnnestunud,” nendib Leino Laurimäe. “Inimeste eluiga pikeneb ning vastsündinute surmasid jääb vähemaks. Aga sellest ei piisa. Keemilised vahendid, nagu tabletid, isegi ravimtaimed, niit ja nõel, kips, targad aparaadid, on omal kohal esmaabis, kui on kiiresti vaja toibuda traumast või vabaneda põletikust. Inimkonna aastatuhandete pikkuse kogemuse järgi on aga ka meie enda organismi sisemised vahendid väga tugevad, kui vaid anname neile võimaluse loomulikult, looduslikult toimida.”

“Üks lihtsamaid viise, kuidas see looduslik toimimine uuesti algaks, on liikumine,” pakub taijiga kakskümmend aastat tegelenud Laurimäe. “Ja just sellise liikumise abil, millesse on peidetud kogemused inimese kui terviku toimimisest, olgu need siis hingamine, lihaste ja liigeste liikumine või mõtte ja meele juhtimine. Kõiki neid koos ja õigesti arendades saame oma sisemise jõu jälle tagasi.”

Lükkab energia liikvele!

Taiji süsteemi töötasid välja vanad hiinlased, kasutades kogemusi India õpetustest ja Siberi šamaanidelt. “Taiji koosneb katkematutest rütmilistest liikumistest, mis voolavad täielikus kontrollitud lõdvestuses,” seletab Laurimäe. “See rütmiline lõdvestumine mõjutab kogu meie keha. Koos õige hingamise ja keskendumisega aitab see saavutada vaimset tasakaalu, füüsilist ja emotsionaalset heaolu ning sisemist rahu. Hea tulemus saadakse pädeva õpetaja käe all, kes teab ka meie kultuuritausta ehk geneetilist eripära.”

“Igal olendil on oma loomulik energiaväli, kus vahel liigub energia hästi, vahel aga mitte,” selgitab Laurimäe. “Inimese pea on tihti segamini ja igasuguseid häirivaid mõtteid täis. Kuskil kehapiirkonnas lakkab energia seetõttu liikumast ning siis võivad mõnes organis tekkida valud või häired. Oleme kogenud, et kui harjutada taijid üks kuni kaks aastat, on võimalik täielik tervenemine. Väikesed vaevused kaovad ja kui te olete osanud endale suure vaevaga soetada kroonilisi vaevusi, siis needki kaovad tasapisi.”

Aitab keskenduda tähtsale

Energiaharjutused on üles ehitatud nii, et palju seejuures mõtlema ei pea. Pole vaja ka üleliia füüsiliselt ja vaimselt pingutada, tuleb lihtsalt harjutust teha.

“Harjutusi tehes mõtted rahunevad ja vähenevad,” kirjeldab Laurimäe. “See tähendab, et bioloogiline energia saab kehas vabalt liikuda, nii nagu see loomulikult peakski olema. Seda hakkab tundma küllaltki kiiresti. Harjutades muutuvad käed ja jalad kuumaks, tundub, nagu hakkaks neis liikuma elekter. Kahe kuni nelja kuu pärast tekib juba tunne, nagu teeksite harjutusi transis, poolunes. Energia liigub ja harjutust pikalt tehes teeme ise endale akupunktsiooni. See mõjub rahustavalt ja tasakaalustavalt.”

“Harjutades tervis paraneb,” kinnitab Laurimäe. “Ja kui enam ei pea liiga palju tervisele mõtlema, saab keskenduda teistele asjadele, mis elus tähtsad.” (Rohkem infot www.taiji.ee)