Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. märts 2015, 09:51

Artikkel ilmus esmakordselt 2014. aasta veebruari Tervis Plussis.

Visad vistrikud igas eas (1)

Akne võib tabada mis tahes vanuses – kohe pärast sündi, teismelisena või vanemas eas. Ka rahvatarkused, nagu viiks abielusõrmus või laste sünd vinnid nelja tuule poole, pole kuigi vettpidavad. Vaid üks tõde jääb vääramatuks – ära pigista!

Pigistamisest hoidumine pole just lihtne ülesanne, keelatud vili ju kutsub. Paraku tekitavad aga isiklikud rünnakud ummistunud pooridele bakterite eriti tiheda asustuse, põhjustades põletikku ja halvemal juhul isegi arme. Niisiis: käed eemale!

Kui akne vanust ei küsi, siis millest ta võrsub? Tihtipeale räägitakse šokolaadist ning rämps- ja rasvasest toidust kui kurja­juurtest, ent staažikas kosmeetik Heti Gabor salongist Ingliroos nimetab palju olulisema tegurina hoopis pärilikkust.

Samuti ei pääse üle ega ümber hormoonidest. “Enim aknet esineb teismelistel, kellel hormoonitase tõuseb väga kiirelt, samuti naistel vahetult enne päevi ning menopausi ajal. Uuringud näitavad ka, et stressi korral aktiveerub neerupealiste töö, mis suurendab meessuguhormoonide hulka organismis, mis omakorda muudab naha rasusemaks ja loob pinnase akne tekkele.”

Lisaks võivad naha tasakaalust välja viia ravimid ja vale kosmeetika. Heti noorimad aknega kimpus olevad kliendid on 11aastased tüdrukud ja 13aastased poisid ning vanimad 50 eluaasta ringis menopausiealised naised.

Seda, kas tegu on kerge, mõõduka või raske aknega, ja kuidas seda ravida, selgitab kõige paremini nahaarst. Hea olekski koostöö kosmeetiku ja nahaarsti vahel.

“Kui kosmeetiku juures tehtavad näohooldused ja nahatüübile sobivad kodused hooldustooted ei muuda nahka paremaks, ummistunud poore ja nii põletikulisi kui ka mittepõletikulisi elemente tuleb järjest juurde, kui akne tekib ootamatult või kui seda on ka dekolteepiirkonnas ja/või seljal, on vaja minna nahaarsti juurde,” kinnitab kosmeetik.

Nooremate ja vanemate akne­hoolduses suuri erinevusi ei ole. “Siiski, näiteks 11–13aastastele on keelatud väga tugevad akneravimid ja tugevamaid happekoorimisi ka neile ei soovitaks.”

Kergelt tulevad, kergelt lähevad

Mõned vastsed ilmakodanikud kogevad vistrikke juba üsna pea pärast sündi – esimesel-teisel elunädalal ilmuvad suletud või ka põletikulised komedoonid. See on aga paari nädalaga iseenesest mööduv nähtus ning vanemad peaksid oma sõrmi taltsutama ja ootama, kuni vinni ümbritsev nahk õheneb ja sisu ise eraldub.

Lasteakne võib tekkida juba 1–2aastastel ja kesta isegi kuni 3.–6. eluaastani. Venemaa dermatoloog dr Natalja Polonskaja selgitab oma akneteemalisel seminaril, et lapseea akne võib olla seotud kõrgenenud testosteroonitasemega, mille ainevahetuslik kontroll on häiritud, sugu­näärmete enneaegse aktiveerumisega, neerupealiste kaasasündinud hüperplaasiaga või androgeene produtseeriva kasvajaga.

Sellisel juhul võib haigus kulgeda raskelt ning jätta arme. Ravina nimetab doktor küll ka antibiootikume ja retinoide, kuid eelistatud oleksid ikkagi välispidised vahendid. Ka peaks laps läbima enne tervisekontrolli. Peaasi, et välditaks armide teket, paneb doktor südamele.

Noorukid – akne põhirühm

“Statistika väidab, et kuni 80% noortest on mingil ajal akne­probleemiga kokku puutunud,” räägib Heti Gabor. Sugulisest küpsemisest tingitud hormonaalsed ja füsioloogilised muutused, harvem sisesekretoorsed haigused annavad endast märku komedoonide ilmumisega T-tsooni.

“Tüdrukutel esineb sageli vedel seborröa, poistel tihkem, koos suurte komedoonidega põskedel habemekasvupiirkonnas, aga ka kaelal ja rinna ülaosal,” täheldab dermatoloog.

Põletikulised elemendid arenevad enamasti suletud komedoonidest. Peale vistrike pigistamise – kas sai juba mainitud, kui halb see on?! – teeb halba ka näo hõõrumine kätega või telefon “põse küljes”. Siiski, kui vilkad sõrmed lootusetult sügelevad või kuri tegu juba tehtud, olgu desinfitseeriv Asept käepärast.

Enda eest hoolitsemine muutub teismelisena eriti aktuaalseks ja liiga teravdatud tähelepanu välimuse suhtes tekitab mõttetuid pingeid. Ei ole iga väike vinn veel maailma lõpp!

Teismeliste puhul mängib tihti rolli ka sobimatu dekoratiivkosmeetika kasutamine. Tüüpiliseks kosmeetikaakne tunnuseks on tihe trobikond vinne mingis näopiirkonnas. Meikida muidugi võib. Nahk peab olema niisutatud ja puhas, nagu ka meigivahendid – pintsleid ja svamme pestagu vähemalt kord nädalas. Õhtul tuleb meik korralikult eemaldada.

“Meigitoodetest on parimad mineraalmeigivahendid. Mineraalid on anorgaanilised, need ei soodusta bakterite kasvu nahal ega tootes. Plussiks veel päikesekaitse SPF 15–30, mis on vajalik aknearmide pigmenteerumise vältimiseks,” soovitab Heti Gabor.

Täisealiste teemad

Kosmeetikasalongides käib ka palju üle 25aastasi vistrikulisi noori naisi. Monu sarja toodetega töötav kosmeetik ja koolitja Heti Gabor toob näiteks kliendi, kelle probleem sai edukalt lahendatud.

30aastane naine, seganahk. Lõual ja suunurkades palju suletud nahaaluseid komedoone, mõned neist ka põletikulised. Ilu­salongis tehti mehaanilist näonahapuhastust koos massaažiga, kaks korda kolmenädalase vahega. Seejärel kooriti nädalase intervalliga glükool- ja puuviljahappeid sisaldava tootega Peel & Reveal kuus korda.

Koduseks hoolduseks kasutas klient näonaha puhastusgeeli Delicate Facial Wash ja toonikut Active Toner, kaks korda nädalas papaiaensüümidega koorivat kreemi Micro Exfoliant, hommikul kreemi Skin Perfector ja öösel rikkalikku kreemi Night Renewal Complex.

Kuna kodused hooldusvahendid on sobivad ja soovitud tulemus saadud, käib klient kord kuus näonahapuhastuses, et tulemust hoida. Salongis tehtud kuuri tulemusel on nahaaluseid komedoone vaid üksikuid ning kui need kord kuus eemaldada, ei ole midagi ka põletikuliseks muutumas.

Kuna hormonaalsed põhjused on akne tekkimisel esirinnas, pidurdatakse täiskasvanuil aknepuhangut sageli ka suukaudsete rasestumisvastaste pillidega. Neid aga määravad juba günekoloogid-endokrinoloogid. Kuni nelja nädala jooksul läheb näonahk tavaliselt korda – muide, mida hullem nahk, seda märgatavamad on positiivsed muutused.

Manustamine lõpetatud, võib nahk pärast kolme-nelja kuud endisesse seisu tüürida, kuna organismis tekib peaaegu samasugune hormonaalne foon nagu enne pillide võtmist. Samas on see väga individuaalne.

Võib ka juhtuda, et akne on mõne ravimi kõrvaltoime, nagu näitab Merje kogemus antidepressantidega.

Merjel (41) oli seljataga stressirohke periood. Ühel hommikul tulutult 20 minutit singiviilu mälunud, mõtles ta, et miski siin ei klapi. Kadunud isu oli esimene, ent sugugi mitte ainus märk. Arst diagnoosis naisel depressiooni, mida hakati ravima leebete antidepressantidega. Ravi oli tõhus ja pillidest võis ta varsti loobuda, kuid vastukaaluks taastunud elurõõmule oli näole ootamatult ilmunud vistrikuparv. Nahaarst sedastas, et antidepressandid olid tugeva akne tekitanud.

Dermatoloogi soovitusel lasi Merje oma näonahka keemiliselt koorida, mis tähendas pärast protseduuri umbes nädalaks kaitsvate koduseinte vahele varjumist.

“Alguses oli nägu punane, nagu täiesti põlenud, siis muutus nahk tumepruuniks ja hakkas vaikselt kestendama ja kooruma,” kirjeldab naine oma naha mutatsioone. Uus nahk oli juba tunduvalt parema kvaliteediga, ehkki ülitundlik. Ühest korrast jäi siiski väheks, hädavajalik oleks kuur.

“Glükool- ja puuviljahapetega koorimine on pindmisem kui keemiline koorimine TCA (trikloroäädikhappe) lahusega. Glükool- ja puuviljahapped muudavad nahatekstuuri peenemaks ning aitavad suletud ja mittepõletikulistel elementidel nahapinnale tulla. Koorimine teeb “naha ukse” lahti, selle kuuri ajal ning järel on hea peale päeva- ja öökreemi kasutada ka nahatüübile sobivat intensiivseerumit, mis tänu paremale imendumisele annab maksimaalse efekti. Need koorimised on tavakosmeetiku hoolitsustest “kangemad”,” kommenteerib Heti Gabor.

Koduste iluprotseduuride esimese sammuna nimetab kosmeetik korralikku kätepesu.

“Igal hommikul ja õhtul on vaja puhastada nägu ja kael näopiima ja näoveega või siis spetsiaalse näopesugeeli ja näoveega. Tavaline vedelseep ei sobi, sest see kuivatab ja ärritab nahka. Näovesi pärast piima või pesugeeli on vajalik naha pH tasakaalustamiseks ja pooride ahendamiseks. Noortel soovitan esimesed tooted valida pigem tundliku kui rasuse naha sarjast. Alles siis, kui tekivad ummistunud poorid ja põletikulised elemendid, valida rasuse naha vahendid. Vältida tuleb antibakteriaalseid tooteid, sest need tapavad naha kaitseks vajaliku mikrofloora, nn head bakterid, ja tagajärjeks on ärritunud, kuiv põletikuline nahk, mis toodab veel rohkem rasu, et oma tasakaal tagasi saada.

Üks-kaks korda nädalas tuleks näonahka koorida, et eemaldada surnud naha­rakud, koos rasuga ummistavad need poore ja on üheks akne tekkimise põhjuseks. Nii jõuavad kodused hooldustooted ka naha nendesse kihtidesse, kuhu vaja, mitte ei imendu surnud rakkudesse.”

Sisemine ravi

Dr Polonskaja rõhutab, et juhul kui välispidine ravi ei anna 6–8 nädala jooksul märgatavaid tulemusi, peaks kaaluma tõhusate suukaudsete ravimite tarvitamist.

“Efektiivseid ja põhjalikult uuritud süsteemse akneravi preparaate on ainult kolm rühma: antiandrogeenid, antibiootikumid ja retinoidid. Efektiivsuselt on liider isotretinoiin,” ütleb dermatoloog. “Retinoidide, eriti isotretinoiini kasutamine on raskemakululise akne korral, ka teismeeas, kõige efektiivsem meetod, kuid seda võib määrata ainult dermatoloog. Kui akne peaks teravnema, viib see postakne väljakujunemisele, mis põhjustab patsiendile psühholoogilisi probleeme ning nõuab nahadefektide korrigeerimiseks uusi ravivõtteid.”

Suukaudsed kontratseptiivid teismeeas on doktori sõnul näidustatud vähestel juhtudel – kui vajatakse kontratseptiivset toimet või mõningate reproduktiivsüsteemi haiguste korral. Doktor leiab, et akne ei ole piisav põhjendus hormonaalsete preparaatide määramiseks.

Antibiootikumid on akne ohjeldamisel üsna levinud, kuid ravikuurid on pikad ja haiguse kordumise oht küllaltki suur. Meie vaatepunktist on antibiootikumide kasutamine põhjendatud papulo-pustuloossete kollete rohkuse ja tugeva põletiku korral.”