Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
9. märts 2015, 09:35

Artikkel ilmus esmakordselt 2014. aasta veebruari Tervis Plussis.

Üks küsimus: mis on lahti vistseraalse rasva näiduga?

Tegin kehaanalüüsi, mind hämmastas vistseraalse rasva näit. Six-pack paistab, vööümbermõõt on kaugelt allpool soovituslikku normi, lihaste hulk kehas suurepärane. Teen trenni peaaegu iga päev, kuid aparaat näitas 8 ühikut, mis on väidetavalt ohtlikus tsoonis. Mida pean tegema?

Nahaaluse rasvumise tunneb ära nn pirnikujulise keha järgi, kus rasvkude on ladestunud eeskätt alajäsemetele, eriti naistel. Vistseraalse rasvumise korral on keha enamasti õunakujuline.

Kõhuõõne rasvumine võib ohustada ka pealtnäha peenikesi inimesi, kui toitumine on vale või füüsiline koormus ebapiisav. Viimasel puhul annavad kõige paremini infot kliinilise vere uuringud, mis näitavad muutusi vere kolesterooli- ja suhkrunäitajates.

Vistseraalse rasvumise selgitab välja ka kehakoostise aparaat. Kokkuleppeliselt on ülemiseks piiriks 9, mõõtetulemus 8 pole kindlasti probleem. Mõne aja pärast tasuks protseduuri siiski korrata. Kui hilisem tulemus ületab 9, on tõepoolest tendentsi vistseraalse rasvumise poole.

Mitmeid tervisemuresid (südame-veresoonkonna puudulikkus, diabeet jm) põhjustavat kõhuõõne rasvumist saab vähendada, kui olla iga päev füüsiliselt aktiivne (ka mõõdukalt) ning toituda tervislikult.

Tähelepanu tasub pöörata nii toidulipiidide kui ka süsivesikute kvaliteedile ja kogusele. Loomsete valkudega ei maksa liialdada, suurendada võiks eeskätt taimset päritolu, küllastumata rasvade hulka.