Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
4. märts 2015, 11:48

Naine, jälgi end! Need kaheksa märki võivad tähendada terviseprobleeme! (7)

Ei maksa eirata väsimust ega valusid - iga naine peab oma kehale tähelepanu pöörama, et võimalikud tervisehädad ära tunda. Portaal everydayhealth.com tõi välja naiste tervisega seotud potentsiaalselt ohtlikud sümptomid, mida tundes on mõistlik arstiga nõu pidada.

Suur väsimus
Kurnatud enesetunnet ei tohiks eirata isegi siis, kui üks töö ajab teist taga. Pidev väsimus võib viidata mitmetele erinevatele probleemidele, näiteks depressioonile, kilpnäärme häiretele või diabeedile, isegi südamepuudulikkusele või vähile. Kui ka puhkus, trenn ja tervislik toitumine jõudu tagasi ei too, pane aeg arsti juurde kirja.

Kõhuvalu
Pidev puhitus ja ebamugavustunne kõhus viitab probleemidele. Kõhuvalu võib tekkida lihtsalt soolegaasidest, kuid see võib tähendada ka pimesoolepõletikku, maohaavasid või sapipõiega seotud probleeme. Kindlasti pea arstiga nõu, kui kõhuvalu ei lähe kuidagi üle ning see püsib kindlalt mingis konkreetses kõhupiirkonnas.

Rinnavalu või tükk rinnas
Rinnavalu ei tähenda alati infarkti, kuid see võib olla märk südamepärgarteritõvest. Kahtlane tükk rinnas viib mõtted paratamatult rinnavähile, kuigi võib tähendada ka tsüsti või healoomulist kasvajat. Mõlemal puhul toob selguse majja arst.

Valulik vahekord
Valuliku seksiga püüab keha sulle midagi öelda: see võib viidata mitmetele günekoloogilistele probleemidele, näiteks tupepõletikule, hormonaalse seisundi muutumisele või endometrioosile. Millega on täpselt tegu, aitab välja selgitada günekoloog.

Peavalud
Pinged tööl või mured lastega võivad aeg-ajalt ikka peavalu tekitada, kuid püsiv peavalu on märk terviseprobleemist. See võib tähendada migreeni, harvem viidata ka insuldile, ajupõletikule, kasvajale või aneurüsmile. Kui ise peavalust jagu ei saa, räägi arstiga — nii saad hädale leevendust ja hingerahu.

Hingeldus
Hingeldus on naiste puhul tavaline südameprobleemide sümptom ning see võib viidata südamehaigusele või isegi eelseisvale infarktile. Kui sa hingeldad ja kui sellega kaasnevad uimasus, pearinglus jt sümptomid, mõtle tõsiselt arstliku läbivaatuse peale. Kui aga lisaks sellele ajab ka iiveldama ja tunned valu rinnus, pöördu koheselt arsti poole.

Südamepekslemine
Kui süda hakkab tugevamini lööma, kui näed oma armsamat, on see normaalne. Kui see tekib aga ka lihtsalt rahuolekus ilma kallimat nägemata, võib tegu olla tõsise terviseprobleemiga. Südamepekslemine võib tuleneda liigsest kofeiinist — või siis jällegi vere hapnikuvaesusest, südameklappide haigusest või kilpnäärme ületalitlusest.

Raskused magamisega
Suurel osal naistest tuleb unetuid öid ikka ette, kuid kui sa ei saa und juba mitu ööd järjest, võib selle põhjuseks olla terviseprobleem. Näiteks on unega probleeme paljudel üleminekuikka jõudnud naistel. Unehäired võivad naiste puhul viidata ka südameprobleemidele (nt infarktile), südamelihase nõrgenemisele või isegi astmale. Et terve püsida, on küllaldane uni hädavajalik. Kui oled arstiga püüdnud leida põhjuseid, mis öiseid ülevalolemisi põhjustavad, on meel rahulikum ja võimalus end välja puhata suurem.