Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
5. märts 2015, 13:29

Viis põhjust, miks suudlemine on tervisele kasulik (6)

Mure, et suudlemine on ebahügieeniline ja võib su tervist kahjustada, on alusetu. Erinevate uuringute tulemusena on ilmnenud, et suudlemisel on tervisele vägagi kasulikud kõrvalmõjud

Huffington Post toob välja viis põhjust, miks suudlemine on tervisele kasulik.

Suudlemine on hammastele hea. Suudlemine stimuleerib süljeeritust. Sülg aitab suust aga kahjulikke baktereid välja uhada ning tekitab hambakatu teket.

Suudlemine põletab kaloreid. Mitte küll samas vääringus, kui seda kuluks jõusaalis rassides, kuid teada on, et suudeldes kulub kaks kuni kuus kilokalorit minutis. Suudlemine mõjub hästi ka näolihastele: sel ajal töös olevate näolihaste pingutamine teeb põsed pringiks.

Suudlemine parandab immuunsust. Suudlemise ajal vahetavad partnerid ka oma suus pesitsevaid pisikuid ning see aitab suurendada vastupanuvõimet erinevatele haigustele. Siiski on soovitatav juhul, kui kallim on ilmselgelt haige, teda mitte suudelda.

Suudlemine leevendab stressi. Igaüks on kogenud, kuidas suudlusega kaasneb lõõgastustunne. Nimelt väheneb suudlemise ajal organismis stressihormooni kortisooli tase ning tõuseb oksütotsiini tase. Oksütotsiin teeb aga rõõmsaks.

Suudlemine võib leevendada allergianähte. Kui su kallim vaevleb allergilise nohu käes, võib suudlemine aidata. Jaapanlaste uuringu kohaselt vähenes 30 minutit suudelnud paaridel riski allergiatest põhjustatud aevastamiseks ja allergiliseks nohuks.