Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
5. märts 2015, 15:05

Üks küsimus: Kui oluline on pool aastat järjest D-vitamiini süüa? (3)

"Minu perearst ütles, et Eesti kliimas on kõigil soovituslik oktoobrist aprillini võtta D-vitamiini, sest see aitab päikesevalguse defitsiidist tuleneva väsimuse vastu. Kuivõrd oluline on tegelikult pool aastat järjest D-vitamiini tablette süüa? Kas kõigile kehtib sama või sõltub see, kas ja kui palju peaks D-vitamiini kõrvalt tarbima, ikkagi konkreetsest inimesest? Millistest toiduainetest D-vitamiini kõige paremini kätte saab, et ei peakski tablette sööma? Kas see tõesti aitab väsimuse vastu?"

Vastab Triinu Entsik-Grünberg, Südameapteegi nõustamisteenuste juht.

"Jah, D-vitamiini soovitatakse meie pimedas päiksevaeses kliimas võtta alates septembrist kuni aprillini.

D-vitamiin on kasulik mitmel moel: see soodustab luude kasvu, tõstab immuunsust, toetab südametervist. Eakamatel aitab piisav D-vitamiini tase vähendada kukkumis- ja luumurru riski, kuna see mõjutab lihaste tervist ning seeläbi tasakaalu. Eakatel on D-vitamiini piisava taseme tagamine veel eriti aktuaalne, kuna vanurite nahk ei suuda enam sama efektiivselt D-vitamiini toota ja lisaks hoidutakse kõrgemas vanuses ka otsese päikesevalguse kätte sattumast.

D-vitamiini kasutamine on oluline ka alla kaheaastastele ja rasedatele. Seda igapäevaselt ja läbi aasta lisaks loomulikul teel saadavale D-vitamiinile.

On väga ebatõenäoline, et pimedal ajal õnnestub loomulikul teel saada piisavas koguses D-vitamiini. See võib võimalikuks osutuda vaid, kui igapäevaselt ohtralt kala süüa. Samas ei anna ka see garantiid, kuna kasvandustest pärit kalades on D-vitamiini väga vähe. Kindlalt saab loota vaid toidulisanditele, mille D-vitamiini sisaldus on kindlalt teada.

Peale selle, et D-vitamiini taset on vaja erilise tähelepanuga jälgida pere vanematel ja noorimatel, siis väga oluline on see ka suurimas kasvueas ehk 10-20 aastastel. Alus luustiku jõudsale arengule luuakse murdeeas ja selleks peaks organismis olema piisaval tasemel vajatavaid vitamiine kaasaarvatud D-vitamiini. On suisa avaldatud arvamust, et maksimaalset ettenähtud 10 mikrogrammist ööpäevast annust peaks meie põhjamaistes oludes riskigruppidele suurendama, kuna see ei suuda tagada D-vitamiini stabiilset taset veres.

Sobiva D-vitamiini annuse määramisel on kõige parem lähtuda vereproovist, et teha järeldusi D-vitamiini tagavarade kohta organismis."