Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
5. märts 2015, 16:36

Armastad napsutada? Loe, millised märgid viitavad alkoholi liigtarvitamisele (8)

Alkohol võib märkamatult võtta kontrolli meie elu üle: sageli inimesed ei pane tähelegi, et joovad liiga palju.

Health.com toob välja seitse märki, mis viitavad liigsele alkoholitarbimisele.

* Sa sead endale piiranguid, kuid ei pea nendest kinni. Kui sead alkoholi tarbides endale piirangu, et jood teatud arvu jooke, kuid ei suuda sellest kinni pidada, võib sul olla alkoholiprobleem. See on levinuim varane märk, et alkoholil on sinu üle suurem võim, kui sa arvad. Püüa vältida olukordi ja seltskondi, kus oled tavaliselt jooma harjunud.

* Su sõbrad teevad su joomise kohta märkusi. Üks esimesi märke alkoholi liigtarbimisest on ka üllatavad märkused su sõpradelt ja lähedastelt. Näiteks võivad nad imestada, kui palju sa suudad juua ja kui hästi alkoholi talud. Tavaliselt märkavad teised inimesed esimesena, et inimesel on alkoholiga probleeme.

* Enamik sinu plaane sisaldab ka alkoholi. Kui joomine on sinu sotsiaalse elu peamine tegevus, on see ilmselgelt halb märk. Leia sõprade ja lähedastega ühiseid tegevusi, mille käigus ei pea alkoholi tarbima. Näiteks tehke midagi sportlikku või jooge alkoholile vahelduseks kohvi või teed.

* Sa otsid alkoholist leevendust stressile. Alkohol võib muredele pakkuda küll lühiajalist leevendust, kuid pikemas plaanis tekitab see probleeme juurde ning süvendab stressi. Leia lõõgastumiseks muid tegevusi, näiteks mine jalutuskäigule või tee trenni.

* Sa muretsed enda joomise pärast. Kui hommikul mõtled esimese asjana sellele, kui palju sa eile õhtul jõid, on see ilmselge märk sellest, et alkoholi tarbimine on sinu jaoks probleem. Reeglina ärkad sa siis hommikul suure peavaluga ning kahetsed eelneval õhtu liigset joomist. Need muremõtted vihjavad tekkivale alkoholisõltuvusele. Jaga oma muret sõprade ja lähedastega, nende toel saad oma joomist vähendada.

* Su arst ütleb, et jood liiga palju. Tervisekontrollis küsitleb arst elustiilist rääkides sind ka joomisharjumuste kohta. Kui sa kirjeldad neid ausalt ja arst avaldab seepeale muret, siis on viimane hetk oma liigsele alkoholitarbimisele rohkem tähelepanu pöörata. Arsti soovitusi tasub kuulda võtta ja neisse suhtuda kui tõsisesse probleemi.

* Sa ärkad sageli pohmakaga üles. Pohmelli esineb ka neil, kes tarvitavad alkoholi harva. Kui seda juhtub üha rohkem, on see ilmselge märk alkoholiprobleemist. Kindlasti tarbid sa liiga palju alkoholi, kui tunned vähemalt kolmel korral nädalas ärgates pohmelli. Kui sa ei mäleta detaile eelmisest õhtust, on joomine kontrolli alt väljunud.