Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
6. märts 2015, 12:21

Armastad praetud toitu? Riskid südamepuudulikkusega! (2)

Värsked uuringud kinnitavad: südame tervise ja teiste krooniliste vaevuste vähendamiseks on mõistlik praetud toite süüa harvem ja väiksemates kogustes.

Südamepuudulikkus tähendab lihtsustatult seletades, et süda ei suuda pumbata vereringesse organismile vajalikul määral verd, kirjutab Newsmax Health.

Südamepuudulikkusele viitavad Ameerika Südameassotsiatsiooni teatel väsimus ja õhupuudus, see on 65-aastastel ja vanematel inimestel üks sagedasemaid haiglasse sattumise põhjuseid.

Et teadlaste hinnangul on praetud toitude ja südamepuudulikkuse vahel seos, tasub toitumisele tähelepanu pöörata. Nimelt uuriti Harvardi meditsiinikoolis meeste toitumisharjumusi, uuringus osalenud meeste keskmine vanus oli uuringu alguses 66 aastat, meestel tuli küsitlusi täita kolm aastat. 632 mehel tekkis selle ajaga südamepuudulikkus.

Ilmnes, et kuni kolm korda nädalas praetud toite söönud meestel oli keskmiselt 18% suurem risk südamepuudulikkuse tekkeks. Neli kuni kuus korda nädalas praetud toite söövad mehed riskisid 25% rohkem südamepuudulikkuse tekkega ning seitse ja rohkem kordi praetud toite süües on see risk lausa 68% suurem.

Seega oleks tervislikum süüa praetud toite harvem ja väiksemates kogustes, praetud roogadele peaks eelistama puu- ja juurvilju, herneid ning täisteratooteid. Kindlasti ei soovita teadlased liialdada punase liha ja soola tarbimisega.

Südamepuudulikkuse teket seletavad toitumisspetsialistid sellega, et rasv teeb toidu kaloririkkamaks, ning see võibki viia rasvumise, kõrge vererõhu, kõrge kolesterooli ja südamehaigusteni. Praetud toite võib küll süüa aeg-ajalt, kuid mitte igapäevaselt ning ka mitte iganädalaselt.

Harvardi meditsiinikooli teadlaste läbi viidud uuringu tulemused toetavad ka varasemaid uuringuid, mis seostavad praetud toitude söömist teist tüüpi diabeedi, rasvumise ja kõrge vererõhu tekke võimalusega.