Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. märts 2015, 14:51

Ettevaatust! Tööstress suurendab rinnavähiriski kolm korda (1)

Tööstress suurendab rinnavähki haigestumise riski koguni kolm korda, kinnitavad teadusuuringud.

Naised, kes tunnevad, et töö käib üle jõu, elavad 30% kõrgenenud rinnavähiriskis, vahendab Daily Mail. Need, kellele töökohustused probleeme ei valmista, vähiohu suurenemist pelgama ei pea.

Uurimus sai alguse 1990. aastal, kui luubi alla võeti 30–50aastased töötavad naised. Uurimisaluseid jälgiti kuni 2004. aastani. Selleks ajaks oli 767 naisel diagnoositud rinnavähk. Vähioht suurenes ligi 30% neil, kelle töö oli silmatorkavalt stressirohke.

Varasemad katsed on näidanud, et stress võib suurendada naissuguhormooni östrogeeni hulka veres, mis võib vähiohtu kasvatada. Teise teooria kohasel muudab stress naise käitumist, nii et too võib hakata suitsetama ning loobuda trennis käimast.

Ehkki rinnavähidiagnoosi saanud naistel on haiguse varase avastamise korral järjest suurem tõenäosus ellu jääda, on haigestumus sellesse kurja tõvesse tõusuteel juba pikki aastaid. Põhjuseks peetakse erinevaid elustiilist ja keskkonnast tulenevaid faktoreid, näiteks üha süvenevat rasvumist ja alkoholi pruukimist, kuid ka beebi toitmist piimaasendaja, mitte rinnapiimaga ning laste saamise edasilükkamine järjest vanemasse ikka.

Tööstressiga tasub aga üldse ettevaatlik olla, sest teiste uuringute andmeil võivad pikad tööpäevad ning stress esile kutsuda varajase menopausi. Beebiootel naistel võib väga pingeline töö esile kutsuda raseduse katkemist.