Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. märts 2015, 11:00

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta Tervis Plussis.

Kui juuksed lahkuvad laiguti

Riigiametnik Mihklil (39) hakkasid juuksed laiguti välja langema 2008. aasta sügisel. Paljakud peas suurenesid kiiresti. Miks küll?

Juuste väljalangemisega kaasnes Mihklil ka tugev peanaha sügelus ja põletav tunne.

“See läks lõpuks juba nii hulluks, et hakkas normaalset elu segama,” räägib mees. Nahaarstilt ta sedapuhku abi ei saanud ning Mihkel läks juuksejuureuuringule, et selgitada välja põhjused, miks tema juuksed välja langevad.

Palju põhjusi

Juusteakadeemia juukseuurija Aire Nõmme sõnul on juuste väljalangemine enamasti seotud mitme teguri koosmõjuga. Üks juuste väljalangemise liik – alopecia areata ehk laiguline juuksekadu – võib tabada inimest täiesti ootamatult ja esmapilgul uskumatul moel. “Pähe tekivad juusteta laigud, mis võivad aja jooksul muuta oma suurust. Juusteta laike võib lühema või pikema aja jooksul juurde tulla. Võib kujuneda ka olukord, kus algul tekivad juusteta kohad, kuid hiljem langevad välja kõik juuksed.”

Juukseuurija toob välja peamised laigulise juuksekao põhjused.

• Inimest on tabanud tugev, äkiline stress, suur üleelamine, elumuutustest tingitud pinge, mis on jäänud alateadvust painama.

• Juuksekarv murdub krambiga sarnase kokkutõmbe tagajärjel, mille tekkepõhjus on teadmata. Võib olla seotud geenidega, stress on soodustav tegur.

• Juuksejuurtesse võib olla kogunenud rohkelt kaltsiumi, mis takistab toit­ainete imendumist (seda on võimalik tuvastada juuksejuureuuringus mikroskoobi abil), mistõttu juuksed muutuvad nõrgemaks.

• Uuringud on näidanud, et laiguline juuksekadu esineb sageli tarkadel, intelligentsetel ja tundlikel inimestel, kes on loomult vastutustundlikud ning kes hoiavad oma tundeid ja läbielamisi pigem endas, kui näitavad neid välja. Seetõttu võib keha hakata reageerima nende enda vastu.

• Juuste väljalangemist võivad soodustada ka teised tegurid (vitamiinide, mineraalainete, vee ja oomega-rasvhapete vähesus organismis, toiduainete sobimatus, juuksejuurepõletik, hormonaalsed häired, vagellest jne).

Tervis on inimesel enamasti hea, vereanalüüsid korras.

Alopeetsia ei ole haigus, vaid sünniga kaasnev soodumus, mille vallandavad teatud tegurid. Sel on erinevad alaliigid:

• spotlike alopecia (peanahale tekivad nööpnõelapea suurused tühjad kohad, mis võivad esialgu märkamatuks jääda, inimene kurdab juuste murdumise üle),

• alopecia areata (peanahale tekivad tühjad juusteta laigud, mis võivad muuta suurust, see võib järgneda spotlike alopeciale),

• alopecia totalis (kõik juuksed langevad välja, võib järgneda alopecia areatale),

• alopecia universalis (kõik kehakarvad kukuvad välja, võib järgneda alopecia totalisele).

Kuidas laigud tekivad?

“Juuksekarval nagu ka kehal olevatel karvadel on väike karvatõstjalihas, mis kinnitub juuksekarva ja -juure ümber olevale sidekoele. Juuste katkemist põhjustab krambiga sarnane kokkutõmme, mis tähendab, et juuksejuure ümber olev sidekude pigistab juuksekarva katki või kahjustab seda nii tugevalt, et juus murdub hiljem näiteks töötlemise käigus,” selgitab Aire Nõmm. Sageli kaasneb ka pea­naha valulikkus või pinges tunne.

Pärast kokkutõmmet ei pruugi juuksekadu kohe väliselt näha olla. Juuksed võivad välja kukkuda edasise juuksehoolduse käigus, mille tõttu tekivad peanahale ümmargused juusteta laigud. Need võivad olla erinevad, mõnda esmapilgul isegi ei märka, kuid hiljem muutub see suuremaks. Raskematel juhtudel võib juusteta laik olla algusest peale väga suur.

“Laigud suurenevad kiiresti, kui nende ümber olevad juuksed murduvad või katkevad pärast järgmist juuste pesemist või töötlemist,” tõdeb Aire Nõmm. “Tühja ala ümbruses võib märgata nn juuksetüükaid, mida eksikombel peetakse uuteks juusteks. Mikroskoobiga uurides aga selgub, et tüüka ladvas tüveosas puudub pigment. See näitab, et juus ei saa toitaineid korralikult kätte, mistõttu mingil hetkel tulevad ära ka need väikesed juuksed ning laiguline ala laieneb veelgi.”

Pikaaegne ravi

Alopecia areata ravi on pikaaegne. Oluline on tugevdada immuunsüsteemi, tegeleda oma sisemaailmaga, toituda õigesti (näiteks toidu lisaained E951 ja E621 soodustavad selliste krampide teket peanahas) ning teha raviprotseduure kodus ja salongis.

Juukseuuringul määratakse kindlaks ka peanaha seis, millest sõltub šampoonide, palsamite, juuksevee ning vajadusel peanaha ravitoodete valik. Raviks kasutatakse erinevaid protseduure. Suur tähtsus on järjepideval koduravil. Mihkli raviplaanis olid kapillaariravi, laserravi, peanahamassaažid.

“Et Mihklil oli päris korralik peanaha punetus, ärritus ja ka kõõm, alustasime ravi peanahast. Kõigepealt vabanes ta õliravide abil kõõmast, seejärel peanaha punetusest ja ärritusest. Pärast seda alustasime massaažide ja laserraviga. Esmalt tegime massaaže ja laserravi 10 seanssi 1–2 korda nädalas ning mõne kuu pärast taas 10 seanssi,” räägib Aire Nõmm, kes oli ka Mihkli raviplaani koostaja ja läbiviija.

“Juba pärast esimesi raviprotseduure oli mul palju parem enesetunne, kuigi mind hoiatati, et täielik paranemine võtab kaua aega ja ravi käigus võin ma veel rohkem juukseid kaotada, võib-olla isegi kõik,” räägib Mihkel.

Nii läkski – ühel päeval ei olnud tal enam juukseid peas. Jätkates ravi ja tehes järjekindlalt koduseid protseduure (turba- ja õlimaskid), hakkasid esimesed juuksekarvad taas kasvama umbes kuu aja pärast. Lõplikult kadusid ka peanaha sügelus ja põletav tunne. “Pea ei olnud enam kiilas,” lausub ta.

Nüüd, kui ravi algusest on möödas

10 kuud, on Mihkli juuksed taastunud umbes 50% ulatuses ning ta jätkab ravi, kuni kõik juuksed on tagasi kasvanud. “Esimesed uued juuksed võivad olla heledamad ehk pigmendivaesemad. Kui juuksesibulad on hästi toitainetega varustatud, võivad peagi kasvada taas õiget värvi juuksed,” selgitab Aire Nõmm. Praeguseks on muutunud ka Mihkli toiduvalik, mis koosneb põhiosas värskest ja toortoidust.

Juuksejuured jäävad terveks

“Alopeetsia puhul on positiivne see, et juuksejuured jäävad enamasti terveks, tänu millele on võimalik juuksed tagasi saada,” sõnab Aire Nõmm. Laiguline juuksekadu võib ka korduda. “Kui peanahas on tunda kiskumistunnet, tuleb alustada ravi uuesti,” soovitab juukseuurija. “Siis ei pruugi laigud suuremaks minna ja juuste tagasikasvamine saab kiiremini alata.”

Tähtis on uurida ka kõiki teisi võimalikke juuste väljalangemist soodustavaid tegureid. Juuksejuureuuring koos vere­analüüsidega (üldvereanalüüs, kilp­näärme­hor­moo­ni­de, vere suhkru- ja kolesteroolisisalduse määramine) võimaldab need tegurid üles leida. Kõikide juuste tagasikasvamine võtab aega seni, kuni kestab juuste kasvutsükkel, keskmiselt 2–4 aastat.