Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
13. märts 2015, 17:48

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta Tervis Plussis.

Energiahüpe marmades

Vahel jääb jõust puudu ning üleüldse painab väsimus, mis kuidagi lahtuda ei taha. Analüüsid näitavad, et keha peaks terve olema, kuid mis siis ometi viga on? Energiavoolu ees on tõke. Otsime abi.

Hommikul vara üles, autoga bussijaama, bussiga Tallinna, ühissõidukiga kesklinna. Olen hilinemas ja ma ei salli seda. Kus see Aurea ajurveda- ja massaažikeskus veel asub? Torman mööda Narva maanteed.

Kui jõuan killukesele idamaale, olen pinges ja väsinud. Igatahes olen jõudnud õigesse kohta – marmateraapiasse. Terapeut Aivar Kisant muudab mu oma tasakaaluka olekuga poole rahulikumaks.

Marmateraapia on üks ajurvedateraapiatest. Marmad on energiakeskused inimese kehas. "Igast marmast väljuvad kanalid (viis põhikanalit, mis on seotud erineva stiihiaga – eeter, õhk, tuli, vesi, maa). Kui nõelravis mõjutatakse punkte nõeltega, siis marmateraapias kasutab terapeut marmadega kontakteerumiseks sõrmi."

Teraapia ei piirdu üksnes raviseansiga. Nagu tavameditsiinis ei piisa ainult jalalõikusest, vaid muuta tuleb ka elustiili, nõnda on ka marmateraapias. "Kõigepealt vestleme inimesega. Uurin märke kätel, kõrvadel, silmades, vaatan keelt ja kehamärke – see on väline vaatlus. Lisaks pulss ja inimese enda kaebused," selgitab Kisant. Terapeut annab individuaalseid soovitusi, kuidas muuta toitumist ja elustiili.

Nõelad ei hirmuta

Seejärel algab teraapia, mille proovin ise järele.

Massaažilauale maandun peaaegu alasti, katteks vaid soe tekk. Seejärel asub terapeut jalgadel olevaid punkte masseerima. Valus ei ole, aga mõned punktid tunduvad veidi ebamugavad.

Ka seljal, kuklal ja kätel saavad marmad läbi vajutatud. Sama kordub selili: punktid põlvede all ja kohal ning rangluu piirkonnas. Lisaks teeb terapeut masseerivaid liigutusi kogu kehal ning kostavad sõrmenipsud õhus.

Teraapia lõpeb nõelte panekuga – kaks säärde, kaks kätte ja üks pähe. Nõelad pannakse olenevalt patsiendist iga kord eri kohtadesse. Ma ei tunne mitte mingisugust torget, tunne on, nagu surutaks küünega õrnalt vastu nahka. Jään viie nõelaga veidikeseks massaažilauale lebama.

Püsti tõustes on enesetunne tunduvalt parem kui poolteist tundi tagasi. Olgu tänu avanenud kanalitele või lihtsalt hingetõmbepausile – pingeseisund on lahtunud.

Aivar Kisant toob ravimtaimetee, mis mõjutab seedimist.

"Kas seedimisega on kõik korras?"

Mõtisklen ja kehitan õlgu: "Vist küll!"

Terapeut on leidnud teraapia ajal, et mu seedimine on laisk, ning pakub lisajõuks mahedat, lagritsat meenutava maitsega teed.

"Ka pehmust jääb puudu," tõdeb ta.

"Täiesti õige! Ma loodan, et rahulikkus tuleb aastatega," vastan äratundmisrõõmuga.

Ravi algab lihtsatest asjadest

Muredega tuleks tegeleda kohe. Emotsionaalsed läbielamised ja organismi pidurdunud jääkained blokeerivad marmade tegevust. Kui energia ei voola, võivad organid haigeks jääda. "Kroonilisest haigusest on väga raske lahti saada, kui energiakanalid ja tsoonid on kinni," selgitab Kisant.

Teraapias puhastab ravitseja marmasid, et taastada energiavool. "On ka tagasilööke ning ägenemisi. Seisvas veekogus tekivad rohelised vetikad ja vesi läheb imelikuks. Kui tuua sinna kanaliga vett juurde, algab uus tegevus, järgnevad tohutud reaktsioonid. Pikema aja möödudes endine puhas järvesilm aga taastub. Muutused ei toimu peaaegu kunagi üleöö. Muuta tuleb elustiili, mõtlemist ning avada seni blokeerunud kanalid."

Mõnele piisab haiguse vaigistamiseks ka ravimitest. Aivar Kisant ütleb, et ravimid blokeerivad küll mõningaks ajaks sümptomid, aga kui põhjus jääb alles, tuleb haigus ikka tagasi.

Praegu annab keeruline majandusolukord küllaga põhjusi haigestumiseks. "Olen pannud tähele, et eriti meestel on rohkem lisamuresid ja isiklikke probleeme."

Ravi algab lihtsatest asjadest. Hea on varem magama minna, vältida pikemat arvutiga töötamist või telerivaatamist, käia looduses. "Kas või toitumist muutes võib 50 protsenti paranemisele kaasa aidata. Kuid enne peab muutma teadvust, siis toitumist. Pead teadma, miks midagi teed. Õige elustiil ei ole käskude järgimine, vaid see peab tunduma loomuliku elu osana."

Kuidas muuta päevareÏiimi?
1. Tõuse hommikul vara, vähemalt kell 6.
2. Kümble, puhasta keelt, joo klaas sooja vett.
3. Tee harjutusi (joogaasendid, nt päikesetervitus), harrasta hingamistehnikaid, mediteeri.
4. Söö hommikusöök kell 7.30–8.30.
5. Lõunasöök olgu kõige tugevam, parim aeg on kell 12–13.
6. Pärast sööki istu 5–10 minutit rahulikult.
7. Õhtusöök olgu kerge, parim aeg selleks on kell 17.30–19.
8. Tegele õhtul millegi rahulikuga, ole koos perega (jalutamine, vestlemine, rahuliku muusika kuulamine jne). Väldi telekavaatamist!
9. Mine magama varakult, kell 22–22.30.
Soovitused: Aivar Kisant

Mis on marmateraapia?

Marma vidya on õpetus marmadest ehk inimkeha elutähtsatest energiakeskustest. See on vedade ja joogide õpetuste lahutamatu osa, mida on kasutatud aastatuhandeid.

Marmad on eluenergia ehk prana keskused, kus ühilduvad lihased (mamsad), veresooned (sirad), kõõlused (snajud), luud (asthid), liigesed (sandhid) ning informatiivsed (sthulad) ja energeetilised kanalid (nadid). Marmad töötavad nagu energeetilised klapid, mis on võimelised avama ja sulgema energiavoogu ning suunama seda keha eri piirkondadesse.

Marmade piirkondadesse kehal võivad koguneda toksiinid, stress ja negatiivsed emotsioonid ning jääda sinna aastateks. Väljenduda võib see valude või põletikuliste protsessidena enne, kui haiguse sümptomid täiel määral ilmnevad.

Marmasid õigesti mõjutades saab tugevdada organismi füüsilise ja mentaalse energia voogu, mis on nõrgenenud või kaotanud õige liikumissuuna.

Vastunäidustuseks on ägedad nakkushaigused, akuutsed seisundid, rasedus, rasked nahahaigused.

Allikas: www.aurea.ee