Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
15. märts 2015, 14:50

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta Tervis Plussis.

Mis juhtus pikendustega? (2)

Pärast küünte geelimist kukkus ära terve küüne­plaat, pikenduste kandmise järel muutusid juuksed õhukeseks, rääkimata ripsmepikendustest, mis kõik oma ripsmed küljest katkusid. Kas tõesti tõsijutt? Kas süüdi on tehniku või kliendi hooletus?

Kui langeb juukseid...

Vastab Great Lengthsi rahvusvaheline juuste pikendamise koolitaja Kati Leinstrep.

Millest sõltub juuste seisukord pärast pikendamist kõige rohkem – kas tehniku tööst või inimese enda hooldamisvigadest?

Nii klient kui ka juuksur võib juukseid rikkuda. Usun siiski, et professionaalne juuksur teeb piisavalt selgitustööd, kuidas juuksepikendusi kodus kõige paremini hooldada. Juukse­pikenduste panek kestab mõned tunnid, mille jooksul on piisavalt aega kõik küsimused läbi arutada. Kui juuksur teeb hästi selgeks, millised tagajärjed võivad olla valel hooldusel, on väga suur tõenäosus, et klient ei kahjusta oma juukseid.

Kui klient teeb siiski vastupidiselt juuksuri soovitustele, siis enam juuksur ei vastuta. Samas võib juuksur ebaprofessionaalse paigalduse käigus rikkuda kliendi juukseid nii, et need ei pruugigi enam taastuda.

Inimene võib oma juustele liiga teha ka siis, kui ta kannab juukse­pikendusi kauem, kui juuksur on soovitanud. Optimaalne aeg on umbes kolm-neli kuud, misjärel tuleb hooldusesse minna.

Mis on juuste pikendamisel suurimad ohud?

Viimasel ajal teeb suurt muret, et paljud firmad impordivad juuksepiken­dusi ega küsi kliendilt, kes soovib osta pikenduste panemise aparaati, kas ta on juuksur või mitte. Samuti on võimalik interneti teel tellida endale aparaat, millega on kaasas koolitusvideo. Juuksepikendusi paigaldada on tunduvalt raskem, kui võiks arvata, ja paljud küsimused peab inimene lahendama iseseisvalt katse-eksituse meetodil.

Osa firmasid Eestis, kes pakuvad koolitust ja stardipakette, ei panusta koolituse kvaliteedile, vaid läbimüügile, mis mõjub hävitavalt tegevusala mainele tervikuna.

Kuidas leida usaldusväärne juuksepikendaja?

Esiteks peaks kindlasti veenduma, et juustepikenduste panija on juuksur ja oskab neid kliendi juustega n-ö kokku lõigata. Teiseks soovitan eelistada kindlat kaubamärki ja tuntud salonge, kes oma mainet hoiavad. Samuti tuleks kuulata teiste inimeste positiivseid-negatiivseid kogemusi.

Milliseid vigu teevad algajad juukse­pikendajad enim?

Sageli paigaldatakse liiga paksud salgud oma peenikeste juuksesalkude külge. Samuti pannakse pikendusi liiga peanaha lähedale, arvestamata juuste loomuliku langemis- ja kasvusuunaga. Kui juuksed jäävad kuidagi pingesse, murduvad nad varem või hiljem.

Mida õhema juuksesalgu otsa pikendused jäävad, seda tõe­näolisem on, et nad tulevad koos oma juustega lihtsalt peast ära, mis on kõige hullem üldse. Olen näinud, kuidas juuksed on välja langenud ridade kaupa ning alles pärast mitmekuist ravi hakanud uuesti kasvama.

Milliseid ohumärke tuleks jälgida?

Esimene märk ebakvaliteetsest tööst on tugev ebamugavustunne pärast paigaldust, juuksed n-ö kisuvad. Sellisel juhul on paigalduse käigus tehtud vigu, mis võivad juukseid tugevalt kahjustada.

Teiseks ei tohiks välja paista, et juuk­seid on pikendatud, töö peaks jääma loomulik.

Kolmandaks ei tohiks pikendatud juuksed tugevalt pusastuda ega salgud välja langeda enne kolme-nelja kuud.

Milliseid vigu teevad kliendid ise?

Väga oluline on muretseda endale spetsiaalne juuksepikenduste hari, millega tuleb juukseid ettevaatlikult harjata ots­test juurteni. Pikendused on lisaraskus ja juustega peab käituma väga hellalt. Samuti tuleb kasutada korralikke šampoone ja palsameid, mis on mõeldud töödeldud juustele. Juukseid ei või pesta pea alaspidi. Ühenduskohti ei tohi triikijaga puutuda, muidu need sulavad ja salgud võivad välja kukkuda.

Kuidas mõjutab pikaaegne juuksepikenduste kandmine oma juukseid?

Kasvukiirust juuksepikenduste kandmine ei mõjuta, see sõltub ikkagi organismi sisemistest mõjudest. Minul on kliente, kes kannavad juuksepikendusi aastaid ning puhkuse andmiseks ei ole põhjust. Kui te vaid teaksite, kui tugevad on meie juuksed – terve juuksekarvaga on võimalik üles tõsta 35 kg! Valesti paigaldatud ja hooldatud juuksepikendused võivad aga muuta juuksed tunduvalt õhemaks.

Kas juukseid peaks pärast pikemaaegset pikendamist teisiti hooldama?

Ei, kui neid on pikendanud vilunud proff ja kui juukseid on hooldatud hästi. Kuid juuste hellitamine ei ole kunagi liiast. Eriti kui oma juukseid on töödeldud tugevatoimeliste värvide jm vahenditega, mis muudavad nad kuivaks ja hapraks. Samuti kulub aeg-ajalt ära kaltsiumi ja teiste mineraalainete kuur.

NB! Kõik algab siiski kvaliteetsest materjalist, profi kätetööst ja õpetussõna­dest, kuidas kodus oma juustega hakkama saada!