Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
13. märts 2015, 15:15

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta Tervis Plussis.

Mida see tähendab? Kui küüned kurvastavad...

Vastab küünetehnik ja koolitaja Evelyn Aatelo.

Millest sõltub küünte seisukord pärast pikendamist kõige rohkem – kas tehniku tööst või inimese enda hooldamisvigadest?

Eelkõige tehnikust. Tehnik võib oma oskamatusega tekitada küüntele jäädavaid kahjustusi. Algajate levinuim viga on küüneplaadi oskamatu viilimine. Küüne­plaat lihvitakse liiga õhukeseks, mille tagajärjel võib tekkida verevalum. Samuti ei desinfitseerita töövahendeid või ei tehta seda piisavalt tihti, mille tagajärjel levivad kergesti küünehaigused, näiteks küüneseen. Pisivigu, mida tehnik võib teha ja mis mõjutavad hiljem küüsi ning kunstküüne vastupidavust, on palju.

Kuidas leida tehnik, keda usaldada? Kas peaks uurima koolituspabereid salongi seinal või vaatama, milliseid võtteid tehnik kasutab?

Ainuüksi diplom ei tee head spetsialisti, loevad kogemused ja teadmised. Viimasel ajal on kliendid palju teadlikumad, oskavad tööd paremini hinnata ning vahetavad aegsasti tehnikut, hoides nii ära suurema kahju.

Muidugi peavad tehnikul olema professionaalsed töövõtted, aga siiski leidub palju kliente, kes ei oska neid eristada ebaprofessionaalsetest.

Diplomit tuleks kindlasti küsida, kui minnakse tehniku juurde koju, sest kahjuks on palju isehakanuid, kel puuduvad väljaõpe ja teadmised.

Milliseid vigu teevad kliendid ise?

Kliendid viilivad ise endal geeli maha, kui ei soovi enam kunstküüsi, või rebivad lihtsalt geeli oma küüne küljest lahti. Vahel ei tulda õigel ajal hooldusesse, mille tagajärjel võivad kunstküüned murduda, vahel ka koos oma küünega.

Küüsi võib eemaldada ainult professionaal, kes teab täpselt, kui palju peab maha viilima.

Kuidas ravida sellist küünt, mis on kaua aega olnud geeli, akrüüli vm all ja muutunud väga hapraks?

Kindlasti tuleks pärast kunstküünte eemaldamist kasutada oma küüsi tugevdavaid lakke ja seerumeid. Kvaliteetse materjali ja professionaalse tehniku töö puhul pole vaja küüntele puhkust anda. Soovitatav oleks kasutada ka geelküünte kandmise ajal selleks ettenähtud hooldusvahendeid, mis tugevdavad ja toidavad oma küünt.