TeekummelFoto: PEETER LANGOVITS
Keha
10. märts 2015, 17:56

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta Tervis Plussis.

Teekummel aitab rahuneda ja peletab põletikke (2)

Aedades levinud ja peamiselt tee­materjalina tuntud kummel on tegelikult sissetoodud taim, mis nüüd ka juba looduses levib.

Teekummel on 15–30 cm kõrguseks kasvav magusalõhnaline üheaastane rohttaim. Vars on püstine, peenike ja harunenud. Valged keelõied moodustavad korvõisiku. Õitseb juunist augustini.

Tasub teada, et teekummel on meile sisse toodud liik, mis tasapisi aedadest loodusesse kolis. Vahepealne kolhooside aeg hävitas keemilise umbrohutõrjega usinalt ka teekummelit. Kummel kippus päriselt vaid aiataimeks muutuma, kuid nüüd on ta taas looduses jõudsalt levima hakanud.

Kummelilt kogutakse õisi, kui enamik korvõisikuid on puhkenud. Kuivatatakse õhukese kihina ja kiiresti tuuletõmbusega varjulises kohas või soojas (mitte üle 45 ºC).

Droog sisaldab 0,3–1% sinist eeterlikku õli, flavoonglükosiide, kumariini derivaate, hamasuleeni, koliini, C-vitamiini, karoteeni, mõru­ainet, rasvõli ja lima. Eeterlik õli sisaldab veel bisabolooli. Bisabolool ja hamasuleen on põletikuvastase toimega.

Kasvatamine

Kummel on aedades enim kasvatatav ravimtaim. Ta armastab kerget liivakat maad ja päiksepaistelist kasvukohta. Kummeliseeme vajab idanemiseks valgust. Seeme külvatakse mullale, rehitsetakse kergelt üle ja rullitakse. Kummel kasvab kiiresti, õitsema hakkab juba kaks kuud pärast külvamist. Õisi kogutakse paaripäevaste vahedega, sest korjamiseks sobivad vaid värskelt lahtilöönud õied.

Kasutamine

Teekummel on närvisüsteemi toonik, mis mõjub rahustavalt.

Kummel alandab vererõhku, aeglustab südamelööke ja hingamist. Vähendab pinget, suurendab rahulolu ja empaatiavõimet. Kummel sobib just siis, kui inimene tunneb end turtsaka, ärritunu, rahulolematu ja kannatamatuna. Leevendab unetust, stressi, hüsteeriat, koos teiste ravimitega ka läbipõlemissündroomi.

Teekummelist on kasu seedekrampide, stressist põhjustatud mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandite, maokatarri, kõhugaaside, kõhulahtisuse ja ka -kinnisuse, imikute gaasi­valude, hommikuse iivelduse vastu.

Kummel aitab ära hoida põletikke ja vähendab valu. Ta sobib külmetuse, köha, palaviku, bronhiidi ja põsekoopapõletiku, igeme- ja suuõõnepõletiku, ­kõrvapõletiku, heinapalaviku ja astma korral.

Taim leevendab ishiast, närvivalu, migreeni, menstruatsioonivalusid, PMSi ja menopausi sümptomeid.

Hemorroidide ja suguelundite haiguste ravis lisatakse seda vanni- ja loputusveele.

Välispidiselt kasutada naha ja limaskestade ärrituse, naha ning suu ja igemete bakteriaalsete haiguste ja suguelundite piirkonna põletike raviks. Kompresse tehakse raskelt paranevatele haavadele, paisetele, haavanditele ja ekseemidele, silmalaugude põletiku ja hambavalu korral.

Homöopaatias antakse kummelit rahututele lastele, voolmete, kõrvavalu, menstruatsioonivalude ja hingamisteede katarri leevendamiseks.

Kummelist võib valmistada ka salvi ja näomaske. Vana ja usaldusväärne nipp on blondide juuste loputamine kummeliteega.

Põhja-Ameerika õieteraapias kasutatakse kummelit tunnete tasakaalustamiseks ja sisemise rahu saavutamiseks.

Hoiatus

Allergikutel võib kummel põhjustada nahalöövet ja hingamisraskusi. Suurtes kogustes võib esile kutsuda oksendamist. Kummel mõjutab menstruaaltsüklit ja stimuleerib emakalihast, mistõttu liigseid annuseid ei soovitata raseduse ja rinnaga toitmise ajal. Kumariinisisalduse tõttu pärsib kummel vahel verevedeldusravimite (varfariini) toimet. Kummel võib takistada raua imendumist.