Kevadel on oluline leida tasakaal töö ja puhkuse vahel ning võtta aega lõõgastuseks - viibida looduses või olla koos kallite inimestega.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. märts 2015, 10:05

Kevadväsimus viib viimasegi energia. Mida teha enda turgutamiseks? (1)

Kuigi meditsiinis kevadväsimuse diagnoosi ei panda ning mõned arstid peavad seda pigem legendiks ajast, mil inimeste toidusedel oli talvel ja kevade hakul väga ühekülgne, on kevadväsimus praegugi paljudele reaalne aastast aastasse korduv probleem.

Triinu Entsik-Grünberg, Südameapteegi peaproviisori sõnul on raske meenutada aastat, mille algus oleks endaga kaasa toonud neli-viis viiruslainet. "Selle talve soe ja sombune lõpp on aga kõikvõimalikele viirushaigustele ideaalne taimelava olnud ja seega arstidele ning apteekritele palju tööd pakkunud," nendib ta.

Anna kevadel kehale aega hingetõmbeks

Entsik-Grünberg räägib, et sagedased, on juhtumid, kus haigust korralikult välja ei ravita või veelgi hullem - põetakse see läbi töö kõrvalt. "Mõlemal puhul tähendab see koormust organismile ja keha väljendab seda väsimuse näol," nendib ta.

Kuigi meditsiinis kevadväsimuse diagnoosi ei panda ning mõned arstid peavad seda pigem legendiks ajast, mil inimeste toidusedel oli talvel ja kevade hakul väga ühekülgne, on kevadväsimus praegugi paljudele reaalne aastast aastasse korduv probleem. Kevadväsimuse peamisteks tunnusteks on Entsik-Grünbergi sõnul unisus, meeleolu langus ja energia puudumine.

Kevadväsimuse peletamiseks leiab apteegist mitmeid turgutavaid vahendeid, igal juhul on proviisori sõnul mõistlik sealt nõu küsida.

Kuid igaüks saab ka ise oma tervise heaks palju ära teha.

"Kuna keha on pidanud üle elama pika ja kurnava talve, siis tuleb talle anda võimalus hinge tõmmata," räägib Entsik-Grünberg. Ehk siis väga oluline osa on tema kinnitusel puhkusel ja korralikul unel, tuleb piisavalt magada ja lõõgastuda. Samuti soovitab ta eriti kevadel leida tasakaalu töö ja puhkuse vahel ning võtta aega lõõgastuseks - viibida looduses või olla koos kallite inimestega.

Parim abiline on aina pikemaks ja soojemaks muutuvatel päevadel Entsik-Grünbergi sõnul igapäevane mõõdukas tempos jalutuskäik värskes õhus. "Ühelt poolt on see turgutus vaimule, teisalt aitavad jalutuskäigud värskes õhus vabaneda ka talvega kogunenud lisakilodest, mis ei soodusta energia liikumist organismis," selgitab ta.

Ka soovitab peaproviisor kriitilise pilguga üle vaadata oma igapäevase toidusedeli. "Kas seal on piisavalt värsket puu-ja juurvilja või koosneb see pigem rasvast ja süsivesikutest?" soovitab Entsik-Grünberg igaühel endalt küsida. Tasakaal on tema kinnitusel kõige alus, ka toitumisel.

Just kevadeti on toidulaual oluline roll C-vitamiinil, mida sisaldub palju tsitruselistes, kiivis, paprikas, aga ka hapukapsas. "Kusjuures kapsas, sibul, porgand, naeris ja peet on meie ainsad kohalikud köögiviljad, mis säilivad üle talve toorelt ning ei kaota seejuures oma vitamiine," tuletab apteeker meelde ja toob näiteks, et kartuli C-vitamiinisisaldus võib talvega väheneda 4-5 korda.

Kevadel ära range dieediga alusta

Kevadväsimuse peletamiseks on soovitatav on süüa tihedamini ja väiksemate portsjonite kaupa, et ei tekiks näljatunnet, ega ahvatlusi kiirete süsivesikute järele. Samuti võiks toit olla Entsik-Grünberi soovitusel olla kergesti seeditav, et organism ei peaks seedimisega omakorda liigselt vaeva nägema.

Ka nendib apteeker, et kevadtalvine periood ei ole õige aeg rangete dieetidega alustamiseks, kuigi inimesed kipuvad salenemise peale mõtlema just sel ajal. Et menüüst ei kaoks olulised toitained, tuleks hoopis oma toidusedel üle vaadata ja selles korrektuure teha. Vähem oluline pole Entsik-Grünbergi sõnul ka söögikordade arv, mis ei tohiks täiskasvanutel ega lastel olla harvem kui kolm korda päevas, ideaalsel juhul (koos kergete einetega) peaks päevas sööma neli kuni viis korda.

 

Mida küsida kevadväsimuse peletamiseks apteegist?

* Q-10 ehk ubikinoon tõstab vastupanuvõimet stressile ja haigustele ning aitab pingelisel eluperioodil hoida keha tervena. Samuti parandab see mälu, suurendab keskendumis- ja analüüsi võimet ning aitab ennetada viirushaigusi. Koensüüm Q-10-l on märgitud ka vererõhku ja veresuhkru sisaldust langetav toime

* Punane päevakübar – olgu need siis tilgad, siirup, tabletid – on toetav vahend haigustest paranemisel. Rasedatele ja imetatavatele emadele ei soovitata.

* Mumio on biostimulaator, organismi tugevdaja, toniseerija külmetuse korral. Kõrgmäestike kaljulõhedest korjatav mumio on keeruline aminohapete, vitamiinide, mineraalide, mikroelementide, eetertlike õlide jm. segu . Mumio ravikuuri ajal ei tohi kasutada alkoholi, vürtsiseid toite ja keemilisi preparaate. Kuur kestab 10 päeva ja 10 päeva on vahe, sel kombel võib pikalt kasutada

* Mesilasema toitepiima sisaldavad tabletid Apilak. Need turgutavad haigusest väsinud organismi, tõstavad söögiisu, parandavad mõtlemis- ja töövõimet.

* B-grupi vitamiinid magneesiumiga on head südamele, närvisüsteemile, lihastele

* B-grupi vitamiinid letsitiiniga parandavad keskendumisvõimet ja mälu, tugevdavad südant

* Rauapreparaadid parandavad verd, vähendavad väsimust

* Probiootikumid on kasutusel organismi normaalse mikrofloora taastamiseks ning organismi vastupanuvõime tõstmiseks. Piimhappebakterite kuure soovitatakse sageli haigestuvatele lastele.

Allikas: Triinu Entsik-Grünberg, Südameapteek