Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. märts 2015, 12:15

Kuidas kaalu langetamine tervist mõjutab?

Liigsete kilode kaotamine toob kaasa ohtralt muutuseid nii kehas kui  inimsuhetes.

Juba 5-10% kaalulangus võib parandada tervisenäitajaid ning vähendada südamehaigustesse ja diabeeti haigestumise riski, kirjutab Health ning toob välja mõned näited, kuidas liigsete kilode kaotamine inimest mõjutab.

* Energiat on rohkem. Kaalu langetanud inimestel on rohkem energiat, sest kehal on vähem kanda ning ta kulutab seetõttu vähem energiat. Ühtlasi parandab kaalulangus keha hapnikuga varustatust.

* Mälu on parem. Uuringud on kinnitanud, et pärast kuuekuulist kaalulangetusperioodi paranes vanemate naiste mälutestide tulemused. Tänu kaalulangusele aktiviseerub mälestuste salvestamine.
Varasemad uuringud kinnitavad seoseid ülekaalulisuse ja halva mälu vahel.

* Suhted muutuvad. Kaalu langetamine paneb inimesed end enesekindlamalt tundma, kuigi see ei pruugi alati tähendada paremaid suhteid. Nimelt on uuringud teinud kindlaks, et kuigi valdavalt suhted ühes üleliigsete kilode kadumisega paranevad, võib dieedipidaja kaaslane muutuda armukadedaks.

* Väiksem risk haigestuda vähki. Ülekaalulisust on seostatud riskiga haigestudaerinevatesse vähiliikudesse. Ülekaalulisus põhjustab nimelt põletikke, mis muudab rakke.

* Toit maitseb teisiti. Teadlased ei oska seda küll seletada, kuid kaalu langetamine võib panna inimesed pärast suuremat kaalukaotust toitu tavapärasest magedamalt tundma.

* Kaob tõenäosus põdeda liigesepõletikke. Kui kaalulangus on saavutatud ebatervislike meetodite kaudu, võib see inimese luud nõrgemaks muuta. Seda eriti siis, kui ülekaaluline muutub kiiresti alakaaluliseks. Kuigi kaalukamatel inimestel on tugevamad luud, kahjustab keha raskus liigeseid. Seega võimaldab liigsete kilode seljast heitmine vähendada tõenäosust põdeda liigesepõletikke.