Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
10. märts 2015, 15:05

Täiskasvanud haigestuvad grippi iga viie aasta tagant (1)

Täiskasvanud haigestuvad viiruslikku grippi keskmiselt iga viie aasta tagant, kinnitab värske uuring.

Kuigi täiskasvanudki tunnevad end tõbisena igal aastal ning mõnel suisa mitu korda, on enamasti kehva enesetunde põhjustajaks gripilaadsed infektsioonid.

Hiina ja Suurbritannia teadlased viisid läbi uuringu, mis kinnitab, et nakkuslikku grippi haigestuvad täiskasvanud keskmiselt iga viie aasta tagant, vahendab BBC Health.

Teadusajakirjas PLoS Biology avaldatud uuringu läbiviijad vaatlesid üheksat gripiviiruse tüve, mis ringlesid üle kogu maailma ajavahemikus 1968-2009. Uurijad testisid vabatahtlike verenäite, et leida sealt antikehasid. Antikehade olemasolu veres näitab, kas ja kui sageli on inimene grippi haigestunud.

Uuringu tulemuste järgi on nii, et kui lapsed haigestuvad grippi pea igal aastal, siis gripiinfektsiooni esinemine muutub vanemaks saades järjest harvemaks. Alates 30. eluaastast esineb gripp dekaadi jooksul kaks korda.

Uurijad nendivad, et nende leid ei pruugi laieneda kogu maailma rahvastikule, kuid samas pole ka midagi, mis seda välistaks. Teadlaste kinnitusel sõltub täpne grippi haigestumise sagedus siiski sellest, kas inimene on vaktsineeritud ning millist tüüpi gripiviirusega on tegemist.